Copy
Nyhetsbrev tema Kvalitetsdagen

Här är de nominerade till Stora Kvalitetspriset 2021/2021

Varje år delar Sahlgrenska Universitetssjukhuset ut Stora Kvalitetspriset till personer eller enheter som genomfört ett extra bra kvalitetsarbete.

I vanliga fall är Kvalitetsdagen en dag då medarbetare från hela sjukhuset samlas för att ta del av varandras kvalitets- och utvecklingsarbeten. Men i år arrangeras Kvalitetsdagen i en liten skala och sänds digitalt. Alla som arbetar på Sahlgrenska Universitetssjukhuset kan se sändningen live den 22/9 klockan 13.30-16.00, eller i efterhand. Mer information finns på sjukhusets intranät. Alla arbeten presenteras också i Sahlgrenskaliv.

Åtta arbeten är nominerade, fyra från 2020 och fyra från 2021, vilket innebär att två arbeten av de som presenteras här nedanför kommer vinna priser. 

Kvinnosjukvården: gravida håller koll själva

Gravida med diabetes behöver göra många kontroller hos Specialistmödravården. Sedan ett år tillbaka utrustas en del kvinnor med redskap för egenmonitorering - ett lyckokast som inte bara ger bra resultat, utan också nöjda och trygga patienter.
Se en film om projektet här

Hud och könssjukvård: fler operationsdagar

Verksamhetsområdet behövde förändra vården kring hudcancer som kräver så kallad Mohs kirurgi. Här berättar överläkaren John Paoli om hur Mohs kirurgi-teamet lyckades få till 20 extra operationsdagar per år.
Läs mer här

Barnmedicin: upptäcker barn som far illa

Blåmärken på konstiga ställen. Historier som inte går ihop. Varje år upptäcker Barnakuten på Drottning Silvias ett hundratal barn som misstänks fara illa. Ett nytt verktyg, SUBFI, kan bekräfta personalens misstankar och hjälpa barnen.
Läs mer här

Infektion: ställde om hela verksamheten

Medarbetarna var vana vid att vårda personer med svår infektion. Men inte vid att göra flera intuberingar per dag. När pandemin kom fick arbetssättet förändras i grunden – något kliniken kommer ha nytta av länge. 
Läs mer här

Ortopedi: dubbelt antal skoliosoperationer

Förändringsarbete i komplexa miljöer är ofta jobbigt och utmanande. Men det går! Det säger Per Wessberg, överläkare i ortopedi, som ser tillbaka på ett utvecklingsarbete där antalet avancerade skoliosoperationer gått från en per dag till två.
Läs mer här

Kvinnosjukvården: akut & triage för gravida

Under 2017 infördes ett helt nytt och unikt triagesystem för gravida och nyförlösta på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Arbetssättet har också lett till den nya Akutmottagningen för gravida och nyförlösta.
Läs mer här

Infektion: färre fall och fallolyckor

Bättre fallriskbedömning och fler hjälpmedel är två faktorer som hjälpt Infektionskliniken att minska antalet fall och fallolyckor. Arbetssättet har varit extra lyckosamt under pandemin, när även de yngre patienterna haft förhöjd risk för att falla och slå sig.
Läs mer här

Barnmedicin: en virtuell lungklinik

Barn med cystisk fibros tillbringar mycket tid på sjukhus, och för varje besök på sjukhuset reser familjerna i snitt 120 kilometer. För att göra vården jämlik och tillgänglig har CF-mottagningen skapat ett helt nytt digitalt arbetssätt.
Läs mer här
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Sahlgrenskaliv
Sahlgrenskaliv
Instagram
Instagram
Nyhetsbrevet skickas ut till alla som prenumererar på Sahlgrenskaliv. Det kommer varannan vecka och bjuder på det senaste från magasinet Sahlgrenskaliv.

Sahlgrenskaliv produceras av kommunikationsavdelningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Vår mailadress är:
redaktionen.su@vgregion.se


Vill du ändra hur du får epost från oss?
Uppdatera dina inställningar  eller avsluta din prenumeration


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Sahlgrenska Universitetssjukhuset · Fe 1065 · Göteborg 40583 · Sweden