Copy

De Nicoleta Rădăcină |   22 aprilie 2020

O ediție despre fenomenul violenței în carantină, cum ne ajută animalele să facem față singurătății, un podcast despre muzică și împăcare, o rețetă de cocktail. Arhiva aici.

Ai primit acest mail de la un prieten?
Te poți abona și tu.

Violența crește în izolare

De Oana Sandu

Acum o săptămână, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite a spus că izolarea și carantina arată o creștere îngrijorătoare a violenței în familie și a cerut guvernelor din toată lumea să ia măsuri, ca răspuns esențial la efectele sociale ale pandemiei. 

Autoritățile din Franța au fost nevoite să mute victimele în hoteluri, pentru că adăposturile sunt insuficiente. În Spania, femeile pot alerta autoritățile folosind numele de cod „masca 19” în farmacii. Prin fundația ei, Rihanna a pus la bătaie 4,2 milioane de dolari pentru finanțarea adăposturilor pentru victimele violenței în familie din Los Angeles. 

Chiar dacă izolarea face femeile să raporteze violența mult mai greu, fenomenul crește și în România. Poliția Română a declarat că numărul infracţiunilor de violență în familie a crescut cu 2,3% în martie, față de aceeași lună a anului trecut. 

Mă îngrijorează ce va urma. Organizațiile neguvernamentale care activează în zona violenței domestice sau a drepturilor femeilor erau pe modul de supraviețuire și înainte de pandemie – funcționau din finanțări internaționale răzlețe (mai deloc din cele locale) și din bugetele de responsabilitate socială ale unor companii. Vor face față să ajute femeile cu sprijin psihologic, cu ajutor juridic pentru ce urmează după un ordin de protecție, cu sprijin emoțional pentru copiii martori ai violenței în familie? 

Pandemia a adus și va mai aduce un stres economic real în viețile multora dintre noi. Șomajul sau pierderea locului de muncă sunt probleme care pot duce la tulburări de sănătate mentală; ba chiar există și teorii sociologice care arată că aduc agresivitate în rândul bărbaților, obișnuiți cultural să fie cei care aduc banii în casă.  

Evenimentele de amploare majoră, cum e și criza COVID-19, forțează societățile să se schimbe. Poate ăsta e momentul să gândim și din cealaltă perspectivă violența în familie în România. Poate e momentul să se alăture și bărbații în prevenirea și combaterea fenomenului. Să evoluăm de la „de ce stă ea în violență?” la „de ce stă el într-o situație care îl face violent?”.

Poate e naiv, poate nu, dar ăsta e unul dintre gândurile care azi îmi dau speranță. (Despre căutările acestea scriu lunar și într-un newsletter despre violență în familie, la care te poți abona aici.)

Ce s-a întâmplat ieri în țară

Ieri (până la ora 13) au fost raportate 306 cazuri noi de îmbolnăvire. În secțiile de terapie intensivă erau internați 245 de pacienți. Până acum, autoritățile au folosit 101.552 de teste, iar în total s-au adunat 9.242 de cazuri și 482 de morți. 

Peste 300 de pacienți și angajați de la Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Sasca Mică din județul Suceava sunt infectați cu coronavirus.

Una din șapte persoane infectate din țară este cadru medical, iar peste 71% dintre cei care au murit aveau peste 60 de ani. Numărul de cazuri noi a scăzut săptămâna trecută cu 10,5%, potrivit unui nou raport al Institutului Național de Sănătate Publică. 

Președintele Klaus Iohannis a declarat că restricțiile s-ar putea relaxa după 15 mai, dacă respectăm în continuare regulile și numărul cazurilor de coronavirus și al deceselor scad. Profesorul Alexandru Rafila nu crede că se vor mai relua concertele mari în aer liber în 2020, dar spune că autoritățile se gândesc la redeschiderea graduală a cabinetelor stomatologice, a unor unități comerciale și a frizeriilor după 15 mai. 

Numărul contractelor de muncă suspendate de la începutul stării de urgenţă a trecut de un milion, a anunțat Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. Cel mai afectat domeniu este cel al industriei prelucrătoare (fabrici auto, de textile, etc.).

Ce s-a întâmplat ieri la alții

Bursele mondiale s-au prăbușit ieri, la o zi după ce prețul țițeiului a înregistrat valori negative în Statele Unite. Acest lucru se întâmplă pe fondul scăderii cererii și epuizării capacităților de depozitare din cauza coronavirusului.

OMS atrage atenția guvernelor care se grăbesc să redeschidă economiile că asta va aduce o revenire a virusului. „Nu este vremea pentru relaxare; în schimb, trebuie să ne pregătim pentru un nou mod de viață”, a spus Takeshi Kasai, unul dintre directorii regionali ai organizației.  

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a anunțat că va suspenda temporar imigrația în SUA din cauza „atacului dușmanului invizibil”, pentru a proteja joburile americanilor. Deși medicii avertizează că manifestațiile pot aduce noi focare, protestele împotriva restricțiilor continuă.

Săptămâna londoneză a modei va fi un colaj de interviuri, podcasturi și spectacole digitale și se va întâmpla online. Oktoberfest, cel mai mare festival de folk din lume, s-a anulat, la fel și tradiționala cursă cu tauri din Pamplona, Spania. 

Vestea bună a zilei

Copiii cu autism se pot juca într-un parc din Rimini, Italia, pe baza unui sistem de programări. Parcurile și grădinile publice rămân închise pentru toți ceilalți.

Refugiul blănos din carantină

Fie că ne scot la plimbare sau stau la mângâiat cât noi privim pe geam, animalele ne ajută să navigăm mai ușor criza. Iată câțiva dintre companionii colegilor și poveștile lor.

Caisă e primul meu animal de companie și are cea mai stufoasă coadă pe care am văzut-o. În pandemie am ajuns să-i cunosc mai bine tabieturile: trezitul pe la 6 dimineața, când se așază lângă mine în pat și mai doarme o vreme, câ-câ-câh-itul pe care-l scoate când privește vrăbiuțele pe geam sau faptul că jucăria lui preferată e elasticul meu de păr.

Din când în când oftează adânc, ca un moșneag supărat pe viață (motiv pentru care-l alint 'Nea Caisă), și mă amuz prostește că a început să priceapă și el ceva din stările mele. Oftatul lui și privitul împreună pe geam vor rămâne pentru mine amintiri din „epoca covidului”. (Anca Vancu)

Pe Jay Z – cel negru complet – l-am luat a doua zi după ce m-am întors în țară după trei ani de trăit la Londra. Era o zi de ianuarie cu viscol și am găsit greu un taxi care să mă ducă la un adăpost de animale. Pe Dobby – numele îi vine de la dobitoc – l-am găsit miorlăind în fața blocului în urmă cu doi ani. Din cauza șosetelor albe ar fi trebuit să-l cheme Michael Jackson, dar în timp mi-am schimbat părerea și despre cântăreț, și despre animal, care e cel mai prost pisoi pe care l-am avut vreodată. 

Am pisici de la opt ani și nu-mi pot imagina viața fără ele, pentru că sunt o sursă constantă de amuzament și distragere a atenției de la griji. Fie că pică în somn de pe șifonier (Dobby) sau torc lângă laptopul pe care citesc știrile (Jay), fac izolarea mai suportabilă. (Andreea Vrabie)

Îl am pe Zuzu de 13 ani. Mi l-au luat părinții după rugăminți insistente în care le-am spus că îmi doresc un câine pentru că mă simțeam singură. Însă, după ce am mai crescut, l-am tot ignorat. Ba plecam din oraș, ba eram la facultate, ba la muncă. 

De când am intrat în pandemie, mă întreb ce aș fi făcut dacă nu îl aveam. Pe lângă faptul că îmi dă un motiv regulat să ies din casă fără să mă simt o impostoare, este doza zilnică de afecțiune. Ne jucăm cu mingea prin casă, împărțim cutia cu pateu și dulciurile. Uneori, eu îl trag de coadă, iar el îmi roade șosetele. Ceva a rămas totuși neschimbat: urăște să stea la poze. (Carla Lunguți)

Yuzu face un an primăvara asta. N-o să știm niciodată când s-o sărbătorim, fiindcă am adoptat-o vara trecută de la un cabinet veterinar. De când stăm cu toții acasă, alternăm între fericire extremă că putem petrece atâta timp împreună și autoexil cu orele, cu Yuzu sub canapea. 

Sunt cel puțin două ture de joacă intensă pe zi (cu ghemotoace de hârtie aruncate și aduse înapoi, ca la fetch), cu tot atâtea runde de zgârieturi. Acum știu sigur că la prânz doarme neîntoarsă și e mângâiabilă fără drept de apel, iar serile se încheie cu Yuzu survolând Netflix de pe spătarul canapelei. N-am găsit încă echilibrul perfect de conviețuire, dar alergăturile și mieunatul din fiecare zi parcă fac situația mai suportabilă. (Cătălina Penciu)

Dacă vrei să împărtășești cu noi fotografii și povești despre cum te ajută animalul tău de companie în izolare, postează pe Instagram și dă-ne tag la @decatorevista, ca să le putem (re)împărtăși pe Stories.

De ascultat cât speli vasele

Pe Bune se întâmplă acum de la distanță prin site-ul Zencastr, unde invitatul și gazda doar se aud. Andreea Vrabie înregistrează apoi intro-ul în șifonier (cum face și Ira Glass de la This American Life, de altfel), unde îi intră doar capul.

Recent, a vorbit cu Lucia despre muzică în izolare, presiunea de a fi productiv și sentimentul că un an de oportunități a dispărut din viață. Feedback-ul spune că episodul s-a ivit ca soarele într-o zi mohorâtă.

Cât de etic e să comanzi acum mâncare?

E mai bine să gătim acasă sau să comandăm mâncare de la un restaurant? Dacă facem cumpărături, ieșim din casă și ne expunem; dacă plasăm o comandă, îi expunem pe livratori. În același timp, dacă mâncăm ce avem în frigider, nu susținem financiar afacerile și oamenii care lucrează încă în restaurante. 

Fiecare opțiune vine la pachet cu potențiale riscuri, așa că, în multe cazuri, nu există răspunsuri corecte. Însă evaluarea opțiunilor și cântărirea dilemelor s-ar putea să te ajute să te hrănești într-un fel care nu se simte „greșit” la finalul zilei.

Ce să mai facem acasă cu copiii

Orice părinte e invadat în perioada asta de sugestii de „activități”, așa că poate ajută o regândire a paradigmei lor. Psihologul Georgiana Spătaru sugerează să le împărțim ceva mai conștient în patru paliere: rezolvări, joacă, învățare și cunoaștere. Așa că iată sugestii pentru copii cu vârste între 11 și 14 ani. (Ieri ți-am oferit câteva idei pentru preșcolari.)

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Timp pentru rezolvări. E important să cunoști fricile copilului tău și să îi oferi ocazia să te audă cum îi gestionezi gândurile. Întrebările precum: „Ce te sperie?”, „La ce te gândești în această perioadă?” puse într-un mediu liniștit, în care copilul se simte protejat, ajută.

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Timp pentru joacă. Sugerează-i origami, puzzle, jocuri care îl țin departe de ecran. Copiii simt când te implici cu bucurie în jocul lor, iar această activitate secretă hormoni de creștere care te ajută și pe tine să te relaxezi.

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Timp pentru învățare. Dă-i responsabilități în casă, învățați împreună lucruri noi, reluați activități școlare.

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Timp pentru a ne cunoaște. Construiește jocuri în care copilul poate întreba despre familia voastră. E un moment bun pentru conversații despre copilăria ta versus cea de acum, copilăria bunicilor sau alte momente din istoria familiei care nu sunt încă clare.

Georgiana Spătaru este psiholog. A creat mai multe programe de dezvoltare emoțională și spirituală, printre care cursurile C.R.E.S.C. (Curs de Relaționare Emoțională și Spirituală pentru Copii).

Rețeta zilei: Margarita

De Ioana Burtea

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

1 shot de tequila;

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

¾ shot de triplu sec (Cointreau);

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

1 linguriță de miere sau sirop de agave;

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

2 limes (suculente!) stoarse;

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Gheață după temperatura sufletului.

Primul pas e să lași o lămâie verde să alunece pe marginea paharului, pe care-l dai apoi peste cap într-o farfurie în care ai presărat sare grunjoasă. După ce-și recapătă verticalitatea, pune mierea sau siropul de agave, apoi tequila și triplul sec, apoi sucul de lime. Ideal, ai băga combinația asta într-un shaker sau blender, cu niște cuburi de gheață, pentru câteva secunde. Dar eu n-am niciuna din treburile astea, așa că amestec răbdătoare cu o linguriță în pahar și la final adaug gheața.

Pentru mine, Margarita înseamnă o amețeală veselă și citrică, sărată ca lacrimile de râs și acră ca nopțile de weekend în care nu-ți ies pasențele. Având atâta lămâie, e concepută să nu-ți facă rău și apreciez asta la un cocktail. E despre echilibru și cursă lungă, nu amețeală rapidă.

Așa că am învățat s-o prepar și, la primul teambuilding cu DoR, le-am pregătit colegilor câteva Margaritas ca la carte. De atunci, am rămas experta redacției și nu pot să spun că-mi displace.

Au contribuit

Oana Sandu, Ana Maria Ciobanu, Ioana Burtea
Design / Alex Munteanu (Namogo)
Development și producție / Mihai Ciobanu, Irina Tacu
Comunicare / Milli Abagief, Diana Dragomir