Copy

De Cristian Lupșa |   13 aprilie 2020

Un newsletter zilnic, despre cum ni se schimbă viața în izolare și cum găsim resurse pentru reziliență, compasiune și conexiune. Arhiva aici.
Ai primit acest mail de la un prieten?
Te poți abona și tu.

E despre noi. Despre noi toți.

Am văzut ieri la prânz o știre care spunea că peste 800 de cadre medicale sunt infectate cu coronavirus, aproape 13% din totalul de cazuri raportate. Iar cele peste 6.300 de cazuri la nivel de România nu reprezintă sub nicio formă o realitate completă. A spus-o și Raed Arafat în weekend: numărul total de cazuri existente e mult mai mare decât cazurile care sunt confirmate.

Tot el a completat: „Încă greul nu s-a terminat şi încă nu am ajuns la ce este foarte greu. Va trebui să înţelegem că va fi o perioadă ca în război, pentru că va creşte încă numărul, înainte să scadă.”

Acele numere și situația în care ne aflăm la nivel global ascund și realități pe care e încă dureros să le înfruntăm: câți dintre cei infectați și dintre cei morți sunt din categorii vulnerabile sau aflate oricum la risc? Câți sunt cadre medicale care n-au avut echipamente? Câți au fost din alte profesii care au păstrat luminile aprinse și netul funcțional? Câți au fost dintre cei pentru care a se izola ar fi însemnat că n-ar fi avut ce mânca?

Sigur că într-o pandemie fiecare are mai întâi grijă de sine și de cei apropiați: avem dificultăți financiare proprii, urgențe de sănătate în familie, alte nevoi acutizate de această izolare. Dar la un moment dat, se va încheia. Vom ieși iar printre alții, vom coabita, vom colabora, vom co-crea, vom continua, ne vom conecta.

Oare e utopic să sperăm că o vom face mai bine ca până acum?

Mă gândesc zilele astea la cuvintele istoricului Mădălin Hodor, care ne-a spus într-un interviu că e loc de multe schimbări pozitive în viitorul post-COVID-19.

„[Lumea] va realiza ce contează cu adevărat: cei apropiați, legăturile directe între oameni. Oamenii vor conștientiza faptul că rețelele sociale nu trebuie să înlocuiască relațiile sociale. Sigur, e foarte frumos să te interconectezi cu oameni, dar esențial e să te poți conecta cu oamenii reali.

Mi se pare că virusul ăsta are o latură foarte interesantă în ceea ce privește filosofia relațiilor sociale, tocmai prin natura lui. El se răspândește în momentul în care o persoană îi ignoră pe ceilalți și nu-și respectă semenii, practic. Adică cineva e infectat și merge și răspândește mai departe. Limitarea răspândirii lui se bazează pe responsabilitatea individuală.

Vom realiza probabil că suntem responsabili față de noi și față de cei din jurul nostru. Și poate asta va duce la o regândire a poziționării individului, poate chiar a unui întreg sistem de valori care s-a axat foarte mult până acum pe promovarea individualității și a scopurilor individuale deasupra celor de grup.”

Ce s-a întâmplat ieri în țară

Numărul cazurilor confirmate ajunsese ieri la ora 13 la 6.300. Dintre acestea, 812 sunt cadre medicale. Un pacient în stare gravă a fost transportat de la Suceava la București cu o aeronavă militară.

Ministrul Sănătății a declarat că managerul Spitalului Județean Vrancea, infectat cu coronavirus, se ascunde într-un hotel, unde a fugit cu calculatorul de la birou și toate documentele. Se ia în considerare numirea unei conduceri militare.

Simona Halep a donat 30.000 de euro spitalelor care tratează cazuri de coronavirus.

Ce s-a întâmplat ieri la alții

Danemarca este una dintre primele țări din Europa care reduce restricțiile prin redeschiderea grădinițelor și școlilor pentru copii mai mici de 11 ani, începând de miercuri. Austria și Norvegia de asemenea plănuiesc să elimine din restricții săptămânile următoare. În Australia, în schimb, interdicția de a călători în afara țării s-ar putea să existe până la finalul anului, cel puțin, spune ministrul turismului.

În Moscova, unde numărul de cazuri e în plină creștere, ambulanțele care transportă bolnavi sau suspecți de coronavirus au format cozi în fața spitalelor. Numărul deceselor din Statele Unite l-a depășit pe cel din Italia.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că persoanele vârstnice ar putea să petreacă întregul an în izolare pentru a fi protejate. Premierul britanic, Boris Johnson, infectat cu coronavirus, a mulțumit personalului medical care l-a tratat. 

Slujba de Paște de la Vatican, care în mod normal adună zeci de mii de oameni în Piața Sfântul Petru, a avut loc fără public și a fost transmisă live

Vestea bună a zilei

Tom Hanks, care s-a recuperat după ce a fost infectat cu coronavirus, a fost gazda unei ediții speciale SNL (Saturday Night Live) cu invitați ca Larry David, Alec Baldwin sau Chris Martin participând de acasă.

Exercițiu de recunoștință

Ilustratoarea Emi Balint a făcut această mini-serie ilustrată cu lucrurile pe care obișnuia să le facă în mod normal și înainte de pandemie, ca să poată fi recunoscătoare pentru ele oricând.

Te invităm la Stare de DoR

Pe 23 aprilie sărbătorim 11 ani de la nașterea ideii DoR (sau ziua de nume, cealaltă aniversare este pe 15 noiembrie, când sărbătorim publicarea primului număr). Dacă asta s-ar fi întâmplat înainte de pandemie, cel mai probabil am fi organizat un eveniment cu cititorii în mansarda noii redacții ca să ne vedem și să povestim. 

Pentru că suntem mai toți pe-acasă și izolați, vă invităm să marcăm aniversarea pe 23 aprilie, de la ora 19:00, la o Stare de DoR pe Zoom

Ce vom face? Vom invita mai mulți colegi din echipă să vă povestească despre universul DoR în această perioadă, ce rol credem că au poveștile în viitorul care ne așteaptă și cum arată proiectele la care lucrăm. 

Ne vedem aici.

Cum mai e prin viețile noastre

De când ne-am mutat redacția acasă, ținem un jurnal de echipă despre ce trăim, pentru că vrem să știm unii despre alții. Publicăm periodic aici. Știm că ce trăim noi vă e comun și vouă, așa că vă așteptăm poveștile prin acest formular.

Ana Maria Ciobanu
M-am frustrat și plâns toată ziua că nu ține nimeni cont că am deadline. Că jobul meu e o glumă și e ultimul pe lista priorităților. Geo avea non-stop ba un call, ba un client important la telefon, ba o cișmea nouă de montat, ba ochelarii de schimbat. Iar eu trăiam mereu printre picături, căutându-mi spațiu – să fac cumpărături, să gătesc, să scriu.

Dar acum, la al treilea pahar de prosecco, când mă uit la ziua asta, îi văd pe copiii mei cântând răcnit „culorile se ceartă căci vor să știe bine, care-i mai importantă și mă-ntreabă pe mine…” din caleașca atârnată de biclă. Am dat o oră ture în jurul casei, le-am luat înghețată și au mâncat-o pe o bancă pe care am dezinfectat-o, în fața unui dreptunghi cu iarbă, lalele, albine și fluturi. 

Alice era atât de atentă la fiecare detaliu, s-a uitat chiar și cu binoclul la gâze. Și am simțit cât de bine îi era la soare, mozolită de o vafă și cu ochii la peticul de iarbă. 

Seara m-a prins încropind penne quatro formaggi și clătite și supărându-mă pe ei că înfulecă fără să spună mulțumesc sau că e bun, doar cerând răstit mai mult. 

Și cum fumam eu și beam primul pahar de prosecco obidită și victimizată, Alice a venit să mă îmbrățișeze. După trei povești citite și zeci de pupici de la amândoi copiii, inclusiv un cadou surpriză – că s-au pupat și îmbrățișat după o zi de bătăi – am respirat altfel. E greu ca naiba să nu poți să faci mai nimic, le e greu și copiilor departe de prieteni, dar le e bine cu noi.

Am atât de puține amintiri cu acest „bine” în care îți sunt destul ai tăi și te pupi și te gâdili toată ziua și taaare mi-aș dori ca amintirile copiilor mei să fie înțesate de „binele” ăsta.

Ce poți face pentru alții

Poți dona pentru Policy Center for Roma and Minorities, care distribuie tone de alimente familiilor vulnerabile din Ferentari și continuă educația non-formală prin video calls. 

Platforma Spitale Argeș urmărește strângerea de donații, dar și monitorizarea necesarului de echipamente și o direcţionare eficientă a ajutoarelor către spitalele din judeţ.

Laboratorul de cercetare și dezvoltare Modulab are gata MUV Smart și MUV Lite, roboți autonomi și non-autonomi de dezinfecție cu ajutorul radiației UV-C. Acum, au nevoie de noi toți ca să producă cât mai mulți pentru spitalele din România.

Obiectul zilei

Pe lângă tricouri cu #stauacasă și alte haine din fibre naturale, brodate și vopsite manual, Atelier Tron trimite în lume, de carantina asta, și niște Helping Hands care pot fi ținute fără teamă.

Andreea Tron: „Am observat că în jurul nostru oamenii simt nevoia să se conecteze cu apropiații, fie că sunt familie, prieteni sau colegi de birou, și ne-am gândit să reînviem, într-o notă textilă, ideea de scrisori de dragoste sau de prietenie.

Mânuțele au pornit de la un proiect mai vechi, realizat în ideea de design circular, din resturi de materiale naturale care rămân în atelier în urma producției. Ideea e simplă: comanzi un Helping Hand de la noi, ne lași un mesaj drăguț pe care vrei să îl trimiți unui apropiat și adresa la care trebuie să ajungă, și noi trimitem mânuța împreună cu mesajul scris de mână pe o hârtie linogravată cu un omuleț care se îmbrățișează. Nu putem să salvăm vieți, dar ne place să credem că încercăm să ajutăm suflete.”

Au contribuit

Andreea Vrabie, Emi Balint, Carla Lunguți, Ana Maria Ciobanu, Gabriela Pițurlea
Design / Alex Munteanu (Namogo)
Development și producție / Mihai Ciobanu, Cătălina Albeanu, Oana Barbonie
Comunicare / Milli Abagief, Diana Dragomir