Copy

De Cristian Lupșa   |   19 Martie 2020

Un newsletter zilnic, cu informații noi despre coronavirus, despre cum ni se schimbă viața în izolare, cum putem rămâne conectați și cum găsim resurse pentru reziliență, compasiune și ajutor. Vezi aici toate edițiile.

Ai primit acest mail de la un prieten?
Te poți abona și tu.

Croit, călcat, presat împotriva virusului

De Valentina Nicolae

Un grup de trei muncitori confecționeri și trei profesori de instruire practică ai Colegiului Tehnic „Ioan C. Ștefănescu” din Iași produc zilele astea măști. S-au apucat de lucru săptămâna trecută, la solicitarea Primăriei Iași, care le-a pus la dispoziție materialul de lucru – tifonul – și care preia măștile, le sterilizează într-o autoclavă și se ocupă de distribuirea lor.

Directoarea Liana Dolores Voinea spune că nu știe exact unde ajung măștile și că autoritățile le împart „cui cred că are nevoie”. Primăria plătește doar manopera, 50 de bani de mască. Cu câțiva ani în urmă, în timpul epidemiei de gripă, personalul liceului a mai făcut măști de protecție, dar numai pentru uz intern, spune directoarea.

Lunea și marțea trecută, înainte să se închidă școlile, au lucrat în atelierul-școală și elevi, cărora directoarea le-a explicat: „«Uite, nu se mai găsesc în farmacii, aveți și voi bunici bătrâni, părinți plecați, avem nevoie, trebuie să ajutăm și noi, trebuie să punem umărul un picuț așa, o picătură ici, o picătură colo». Și imediat s-au mobilizat.” Elevii sunt obișnuiți să lucreze împreună, fiind căminiști – cam 400 dintre ei locuiesc în cele două cămine ale liceului, închise în această perioadă. În plus, știau deja cusăturile simple, pentru că sunt în anul trei la școala profesională, și au putut ajuta și la pliat tifonul, la pus inserția de material care dă stabilitatea pe nas și la cusăturile de încheiere. De atașarea elasticului pe mască s-au ocupat doamnele mai experimentate, pentru că e o operațiune mai complicată.

Mihaela Gheorghiță, muncitoare confecționeră la liceu de 20 de ani, mi-a explicat procesul: încep cu croitul, apoi două persoane calcă tifonul cu presa de călcat, una surfilează și două fac cusăturile de încheiere. După ce aplică și elasticul, le mai calcă o dată și le împachetează câte 20 în punguțe. Mihaela estimează că face cam 100-120 de măști pe zi, dacă are ajutoare. Singură produce cam 40-50.

Carmen Petrescu, profesor de instruire practică, spune că, pe măsură ce se obișnuiesc cu produsul, o să aibă randament mai mare. Știe asta din experiența de lucru ca inginer de normare la Iașitex. Are încredere că o să reușească să facă cele aproximativ 5.000 de măști pe care le-a cerut primăria într-un timp destul de scurt. Carmen s-a oferit voluntar la confecționat și fie își ia să lucreze de acasă, fie vine la liceu, unde sunt condiții bune și lucrează mai cu spor. Nu crede că face un lucru extraordinar, ci doar îndeplinește o îndatorire civică. „E un moment dificil și măcar atâta să facem și noi, dacă nu avem alte posibilități. Să facem ce știm cel mai bine, adică să coasem. Ne pare rău că generația noastră trece prin asta. Suntem destul de îngrijorați toți. De mâine o luăm din nou pe baricade. Luptăm cu coronavirusul.”

(Fotografie de echipa Colegiului Tehnic „Ioan C. Ștefănescu”, Iaşi)

Ce s-a întâmplat ieri în țară

Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, spune că în România se fac suficiente testări pentru coronavirus și că urmăm procedura recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Adrian Wiener, medic și senator USR, spune că nu testăm suficient. Dintre persoanele testate, la ora 18:00 erau 260 de cazuri de coronavirus.

Un pilot TAROM este infectat cu coronavirus, iar un pacient suspectat că ar fi fost infectat a fugit din spitalul „Matei Balș”. Din fericire, rezultatul testului a fost negativ.

Angajații din uzina Dacia de la Mioveni, dar și cei de la Pirelli Slatina intră în șomaj tehnic. Organizaţia Patronală a Retailerilor din România cere închiderea mallurilor. Loteria Română își suspendă activitatea și azi are loc ultima extragere loto.

Poți ajuta un actor independent să-și plătească chiria. De asemenea, au apărut mai multe inițiative prin care poți ajuta persoane vârstnice sau vulnerabile.

Ce s-a întâmplat ieri la alții

Numărul de cazuri de coronavirus a trecut de 200.000 la nivel mondial, din care 82.000 sunt persoane declarate vindecate. Belgia este cea mai recentă țară care impune restricții de mișcare oamenilor, care sunt rugați să stea în casă.

Sunt înregistrate cazuri de coronavirus în fiecare stat american. Restricțiile de pe aeroporturile din Statele Unite au făcut să fie înregistrat cel mai lung zbor din lume, care a acoperit o distanță de 15.715 kilometri.

Volkswagen își oprește activitatea în fabricile din Europa, BMW și Toyota în fabricile din Marea Britanie, iar bursele din toată lumea continuă să fie în scădere.

A 50-a ediție a festivalului Glastonbury a fost amânată până în 2021, la fel și concursul Eurovision. Actorul Jared Leto abia a aflat despre pandemie, pentru că a fost în propria formă de izolare, meditând în deșert timp de 12 zile. Apa din canalele din Veneția a devenit mult mai limpede ca urmare a închiderii orașului.

Vestea bună a zilei

OMV Petrom donează 1 milion de euro Crucii Roșii. Fondurile vor fi folosite pentru achiziția de echipamente de testare pentru diagnosticare rapidă COVID-19. În aceeași cheie, o platformă strânge organizații care vor să ajute sistemul medical prin donații private și îi îndeamnă pe medici să spună ce nevoi au.

Cum să lucrezi mai bine de acasă

Un studiu eJobs pre-pandemie spunea că 86% dintre respondenți și-ar dori să lucreze numai de acasă, dar doar 35% dintre ei aveau opțiunea să o facă măcar o dată pe lună. Pentru cei ale căror joburi se pot muta online, visul de atunci e azi o realitate complicată. Mai jos am adunat idei de cum poți gestiona mai ușor această tranziție de la Petruș Stuparu și Magor Csibi de la Trend Consult, o companie care ajută organizațiile să lucreze cu sens:

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Să nu fim prea critici cu noi înșine. La birou, nu observăm toate momentele în care nu muncim. Mai bem o cafea, ne uităm la știri sau vorbim cu un coleg. Acasă, ne simțim mult mai vinovați când ne observăm în astfel de momente, pentru că nu asociem locul în care le facem cu munca.

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Reducerea numărului de întreruperi poate fi marele avantaj al lucrului de acasă, dacă avem un spațiu liniștit din care să muncim. Dar dacă nu ne întrerupe nimeni și nici noi nu vorbim cu ceilalți pentru că nu vrem să-i întrerupem, riscăm să ne izolăm pe termen lung. Pe lângă pierderea conexiunilor sociale, izolarea poate duce și la muncă dublată sau inutilă.

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

În perioada asta, avem nevoie de rutine sănătoase. Îmbracă-te în hainele de birou, de exemplu, sau amenajează un mic spațiu de lucru, unde nu stai și în momentele de relaxare. Nu lucra din pat, pentru că pe termen mediu și lung îți poate afecta somnul. În fiecare dimineață, Petruș postează pe chatul de muncă poze îmbrăcat altfel și în alte locuri din casă. Face asta pentru a alimenta rutinele altora, pentru că e important să „stay sane” și să nu stai în pijamale toată ziua. Într-o zi, un coleg i-a răspuns că s-a și parfumat.

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Orele de lucru nu trebuie să fie neapărat cele de la birou. Ghidează-te după ce ți-ai propus să faci în ziua respectivă și după momentele în care poți fi util echipei și comunității tale.

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Negociază granițe cu cei cu care împarți casa. Când împărțim forțat spații restrânse cu alți oameni, e normal să apară tensiuni.

Vedere din casa Silviei Dinulescu

De Nicoleta Rădăcină

Silvia Dinulescu e mai obișnuită ca alții să stea în casă, pentru că are scleroză multiplă – o afecțiune neurodegenerativă care încețoșează sau dublează vederea, afectează gândirea și motricitatea, dar poate fi ținută sub control. Are 35 de ani și lucrează într-o corporație, deseori remote. Acum e de șapte zile acasă și nu e prea îngrijorată. Stă bine la analize și vitamina D își face treaba în tratamentul ei. A apucat să-și facă un stoc de apă și mâncare acum vreo două săptămâni, când a început primul val de îngrijorare. Spirt avea în casă, că-l folosește la injecții; avea și măști, că le cumpărase pentru un eveniment de pe 1 februarie al Asociației Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative, în caz că venea cineva răcit.

Și bine a făcut, căci pe 10 februarie deja nu prea se mai găseau în farmacii.

Oamenii cu scleroză multiplă fac parte din grupul de risc pentru COVID-19, pentru că afecțiunea este mediată autoimun. Asta înseamnă și că trebuie să se ferească constant de oameni răciți. „Suntem obișnuiți cu izolarea și internările în spital. Practic, când ai scleroză multiplă îți pui viața on hold. Acum toată lumea este on hold.”

„Mulți nu știu să stea cu ei, îi deprimă liniștea”, spune Silvia, care crede că e ceva ce trebuie să facem, să ne dăm seama câte lucruri luăm de fapt for granted. „Toți am luat o pauză în fuga asta nebună după... nimic.”

Comunitatea continuă să se încurajeze și sfătuiască în grupul deschis de Facebook, iar membrii Asociației se tot văd de sâmbătă pe Zoom. Ca să nu mai fie nevoiți să meargă la spital după tratament, Primăria Municipiului București a creat un serviciu de asistență medicală la domiciliu, pe care îl pot accesa prin e-mail.

Silvia face acum sport în casă și are timp să citească niște cărți cumpărate de Crăciun. Majoritatea sunt despre sănătatea creierului, pentru că asta o pasionează. (Asta o pasiona și când am cunoscut-o și i-am spus povestea.) Mai are în plan și niște cursuri online, cum e Roadmap to Sexual Development de pe platforma Udemy sau cursul de tehnician în nutriție, care se mută în online pentru minimum două luni.

(Fotografie de Larisa Baltă)

Cum mai e pe la școală

Într-o școală din Craiova, 32 din 33 de elevi de clasa I au fost prezenți luni la sesiunea de învățare online ținută de învățătoarea Diana Bratucu. E un record pentru oricine încearcă zilele astea să-și țină elevii aproape prin tot felul de platforme sau aplicații.

Reporterii Școala9 au vorbit în ultimele zile cu nouă profesori care încearcă să se împrietenească cu tehnologia sau care lucrează deja de mult cu elevii și online, în încercarea de a afla ce poți și ce nu poți face în e-learning. Iată câteva concluzii:

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Platformele online sunt esențiale pentru a ține elevii conectați de școală și a le transmite ideea că totul, până la urmă, va reintra în normal. O încearcă și Viorica Mihăescu, profesoară de română la un liceu din București, care le trimite pe WhatsApp elevilor de la clasa unde e dirigintă glume, teme de la celelalte materii și se asigură că toți sunt bine.

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Prin e-learning poți face recapitulare și fixarea cunoștințelor predate anterior, dar puțini profesori spun că predau materie nouă online – iar în lipsa unui sistem centralizat sau a unei directive de la minister, pe net nu se pun absențe.

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Mai ales în zonele rurale, unde elevii nu au toți laptopuri, împart un singur telefon cu mai mulți frați, au conexiune proastă la internet sau nu au deloc internet, învățarea online nu este o soluție. Pentru ei, Andra Laura Silea, profesoară de română la un colegiu tehnic din Brașov, se gândește dacă ar putea trimite materialele de lucru prin poștă. Alți profesori recomandă pentru cei din clasele terminale Teleșcoala, emisiunea cu lecții pentru elevi pe care TVR a resuscitat-o după 30 de ani.

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Nu toți părinții sunt de acord ca copiii lor să stea multe ore în fața laptopului sau a telefonului. Al 33-lea elev al Dianei Bratucu n-a venit luni la ora online pentru că părinții lui nu sunt de acord cu utilizarea tehnologiei.

Ce-am publicat zilele astea

„Pentru foarte mulți dintre noi, cred că pandemia asta este evenimentul central al vieții. Vom defini lucrurile înainte și după sau ne vom gândi la ce făceam, câți ani aveam în timpul ei, cum mi-a schimbat viața.”

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Cu OWR și PRIDE amânate, ONG-uri de drepturile omului se întreabă ce urmează. Pandemia înseamnă și că evenimente esențiale pentru comunități vulnerabile au fost amânate, în speranța că vor mai avea loc anul ăsta. Ce înseamnă asta pentru misiunea și existența lor?

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Profesor în școala online. E-learningul ajută clasele și profesorii să păstreze legătura cât școlile sunt închise, dar, pe termen lung, riscă să adâncească inegalitățile dintre cei care au acces la tehnologie și cei care nu. 

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Dor de școală în pandemie. O profesoară și eleva ei de-a X-a povestesc cum își petrec zilele și ce le lipsește din viața de la liceu. 

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Ce fac fermieri când rafturile supermarketurilor se golesc. Cum afectează pandemia de COVID-19 fermierii, micii producători și cooperativele agricole.

Panici vechi pe pandemie nouă

Mircea Pop e ilustrator. Ce vezi mai jos sunt două lucruri de modă veche, care-l enervează la fel de tare și acum: mâini peste mâini la metrou cu străinii și luat liftul cu vecinii. Momentan, Mircea stă acasă și vrea să deseneze tot mai multe politețuri, care înainte simte că nu existau. Spoiler: Cineva cedează locul în autobuz, dar e între doi răciți.

Ce poți face pentru tine

De Gabriela Pițurlea

La sesiunea free de yogilates de marți a lui Carlos L’Abbate, cineva a întrebat: „Când începe cursul?”. „A început deja”, a spus Carlos, privind îngăduitor în camera cu care se filma, „am început cam acum 16 minute”. Dar înțelegea la ce se referea întrebarea: când se termină blablaul de mindfulness și încep exercițiile la saltea?

E timp pentru toate zilele astea în care începem să nu ne mai grăbim nicăieri. E timp și să ne ascultăm cu adevărat corpurile și să le acordăm atenție, iar vocile instructorilor de mișcare pot avea efect nu numai asupra mușchilor, ci și asupra anxietăților inevitabile de peste zi. Așa că poate e momentul pentru salteluța aia proprie + câteva accesorii (Decathlon au livrare gratuită până pe 24 martie).

Mai multe aplicații de yoga sunt gratuite luna asta, sălile de fitness se mută pe ecran – Planet Fitness oferă sesiuni gratuite live pe Facebook, la Cori Grămescu & team te poți abona online –, iar alte programe cum ar fi Centr sau Daily Burn au oricum free trials de 7, 14 sau chiar 30 de zile. Cine nu se calmează încă cu Adrienne sau nu s-a putut ține de ale ei 30 Days of Yoga, dacă nu acum, atunci când?

Dincolo de recomandarea de a ne crea o rutină a exersatului zilnic (și alte câteva sfaturi bune), exercițiul cel mai greu va fi să ne concentrăm pe prezent – nu pe ce am pierdut, nu pe ce ne așteaptă, ci fix pe momentul pe care îl trăim acum. Cum zice și Carlos: Try not to wait for the next moment. Try not to go anywhere.

PS: Pentru când simțim nevoia să trăim la unison niște spectacol, oricât de mic, tot mai multe teatre și instituții culturale găsesc soluții de a ne conecta la producțiile și artiștii lor. Unteatru fac transmisiuni live private și, dacă tot vorbim de mișcare, recomandăm Cataclisma, un solo coregrafic de Andreea Gavriliu, despre un corp bombardat de informație, vineri, de la 19:00. 

Au contribuit

Andreea Vrabie, Valentina Nicolae, Cătălina Albeanu, Nicoleta Rădăcină, Gabriela Pițurlea, Maria Bercea
Design / Alex Munteanu (Namogo)
Development și producție / Mihai Ciobanu, Cătălina Albeanu, Oana Barbonie
Comunicare / Milli Abagief, Diana Dragomir