Copy
De la DoR  🧑‍🎤  |    Citește în browser

15 minute cu care să-ți începi ziua

– 24 mai 2021 –

Nicoleta Coșoreanu
nicoleta@dor.ro

Concentrat într-un shot: Cum să planifici în funcție de obiective, rock and roll la Eurovision și arta care se mută online.  

Până se trezește lumea

„Fac ce trebuie să fac. Nu vreau să-i dezamăgesc pe ceilalți, deși s-ar putea să mă dezamăgesc pe mine.” Dacă te-ai recunoscut în propozițiile astea – ca mine –, bun venit în familia obligerilor, acei oameni care n-au probleme să îndeplinească așteptările venite din exterior, dar nu pot fi responsabili față de sine. E una dintre cele patru tendințe care-ți spun cum te raportezi la așteptările și cerințele exterioare versus cele interioare. (Dacă vrei să afli care-i a ta, fă acest test.)  

Mă regăsesc aici pentru că îmi e mereu mai simplu să respect deadline-ul pentru o ediție din Concentrat, știind că după ce scriu eu mai sunt alți trei oameni care vor citi și care, așadar, îmi dau din timpul lor, decât cel pe care mi l-am dat pentru un curs de vizualizare de date pe care aș vrea să-l fac, dar la care nu m-am înscris încă.

Pentru că nu sunt singurul obliger din redacție, vineri ne-am adunat la un workshop ținut de Erika Popliceanu, consilieră în planificare la plan.clar, ca să învățăm cum să păcălim obligerul din noi să se mai uite și în oglindă, nu doar la ceilalți. 

Problema acestei tendințe, ne-a povestit Erika, e că taskurile venite din exterior cad mereu pe primul plan și ne e dificil să le prioritizăm tocmai pentru că ele nu pornesc de la obiectivele noastre. Ca obligeri, ca să ne vedem mai clar obiectivele (și cât timp avem ca să lucrăm la noi obiceiuri), Erika ne-a provocat să desenăm un segment împărțit în anii noștri de viață. Pe el am pus vârsta până la care vrem să trăim, pe cea actuală și timpul care ne-a mai rămas. 

Apoi ne-a întrebat cum ne-ar plăcea să fim și care e emoția reprezentativă pentru vârsta până la care vrem să trăim. Cum e relația ta cu tine? Dar cu ceilalți? Cu cariera? Le-am dat note de la 1 (nasoală) la 5 (senzațională).

Exercițiul ăsta m-a făcut să pun timpul în perspectivă – mai am 59 de ani să ajung cât mai aproape de nota 5 pe toate planurile. Totul ține de cum decid să planific timpul pe care-l mai am. Uite câteva idei cu care am rămas și pe care le poți aplica și tu: 

  • Planificare nu înseamnă liste de to do și time management. Ci mai degrabă harta care te duce din A în B, unde B e obiectivul, iar traseul e format din pașii pe care știi că trebuie să-i faci. 

  • Dacă îți imaginezi o piramidă, planificarea e imaginea de ansamblu, partea de mijloc sunt obiectivele pe care ți le setezi, iar la bază, la firul ierbii, e time managementul (cum împarți ziua, cele 10 minute pe care le pui între ședințe ca să respiri, faptul că profiți de prima parte a zilei ca să faci interviuri, pentru că știi că atunci ai energie). 

  • Listele to do și time managementul te ajută să-ți gestionezi prioritățile: unde dai energie astăzi, în funcție de obiectivul tău mare? Dacă vrei să scrii o carte, creează spațiu pentru scris. 

  • Planifică pe trei niveluri: Unde vreau să fiu la final de an? Unde vreau să fiu la final de lună? Ce trebuie să fac pentru asta săptămânal? Și apelează la backward planning, adică pornește de la obiectivul mare către prezent (de exemplu, dacă știu că revista DoR pleacă la tipar pe 30 mai, textul meu trebuie să fie gata pe 20 mai, iar deadline-ul intermediar e pe 5 mai, ca să avem timp de editare).  

  • Fă-ți un calendar anual, unde să treci toate deadline-urile proiectelor mari, aniversări și data limită ca să-ți plătești impozitele. Apoi unul lunar și unul săptămânal. Până nu vezi care sunt lucrurile cu care jonglezi într-un an, într-o lună sau într-o săptămână, nu poți ști cum să le prioritizezi.

  • Identifică ce roluri ai și care dintre ele ocupă cel mai mult timp pentru tine (pe lângă faptul că sunt reporter, cel de soră înseamnă că-mi pun două ore în calendar pentru o discuție cu fratele meu). Cum găsești loc celorlalte roluri într-o săptămână? Dar într-o zi?

  • Amintește-ți că tu ești resursa principală, așa că trebuie să incluzi în calendar și timp pentru tine, fie că e vorba de două ore în care scrii la o carte sau te uiți la un film. 

Planificarea nu e despre constrângere și nu se referă la muncă și productivitate (pentru că tot aici planifici și un weekend cu familia, care-ți alimentează entuziasmul toată săptămâna), ci e despre puterea pe care o ai asupra timpului tău. Dacă vrei mai multe tips&tricks (și să tragi cu ochiul la agendele Erikăi), urmărește-o pe Facebook și Instagram

Dacă vrei să începi planificarea alegând o agendă, nu le rata nici pe cele de la DoR.

Cumpără una din shop

Actualizator

TERORISM DE STAT. Aleksandr Lukașenko, președintele din Belarus, e acuzat că a ordonat deturnarea unui avion de linie de pe ruta Atena (Grecia) – Vilnius (Lituania) pentru arestarea unui jurnalist opozant care se afla la bord. Raman Pratasevich ar fi fost reținut în Minsk, înainte ca avionul să plece din nou către Vilnius. 

Prin intermediul unui canal de Telegram, Pratasevich a organizat anul trecut proteste împotriva lui Lukașenko și l-a criticat constant. Liderul opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, spune că Pratasevich ar putea fi condamnat la moarte.

Cum s-a întâmplat? Înainte să ajungă deasupra teritoriului Lituaniei, echipajul avionului operat de Ryanair ar fi fost informat că la bord e o amenințare cu bombă, așa că au aterizat de urgență la Minsk. Verificările de pe aeroportul din Belarus n-au arătat însă vreo problemă.

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a confirmat că la aterizare erau cu 6 pasageri mai puțin decât la decolare. Mai mulți politicieni europeni au condamnat incidentul, iar UE va discuta la ședința de azi eventuale sancțiuni.

Anul trecut, după ce Lukașenko (liderul țării în ultimii 26 de ani) a câștigat alegerile cu 80% și a fost acuzat de fraudă de opoziție, sute de mii de oameni au ieșit în stradă să-i ceară demisia. O parte dintre protestatari și unii reprezentanți ai presei au fost arestați, iar liderii politici din opoziție au plecat în exil.

COVID-19 ÎN ROMÂNIA. Numărul de infectări cu coronavirus e în scădere – ieri au fost raportate 307 cazuri, din 18.478 de teste. La ATI erau 590 de oameni, majoritatea persoane nevaccinate, spune medicul ATI Radu Țincu. Situația în secțiile de terapie intensivă e mai stabilă acum și datorită vaccinării personalului medical, adaugă Țincu, pentru că asta a menținut funcționarea sistemului sanitar.

VACCINUL JOHNSON&JOHNSON se găsește în 26 de centre din țară, pe lângă cabinetele unora dintre medicii de familie. Momentan, serul e singurul aprobat în Europa care se administrează într-o singură doză.

LISTA ACTUALIZATĂ a țărilor cu risc epidemiologic ridicat e aici. Bulgaria și Polonia sunt printre cele care au trecut din zona galbenă în zona verde. Asta înseamnă că oamenii care vin de acolo nu trebuie să stea în carantină la intrarea în România.

VACCINAREA ANTI-HPV e ceva despre care se vorbește mai puțin, însă Ministerul Sănătății a distribuit 40.000 de doze către Direcțiile de Sănătate Publică. Ele vor ajunge la medicii de familie. Se pot inocula fetele cu vârste între 11 și 14 ani, iar în ultimul an, aproape 29.000 de adolescente s-au vaccinat pentru prevenirea cancerului de col uterin. Părinții sau tutorii trebuie să facă cerere la medicul de familie pentru vaccinare.

În 2018, România era țara europeană cu cea mai mare mortalitate cauzată de acest tip de cancer, care e și a doua cauză de morbiditate și mortalitate pentru femeile de la noi.

ZONE PIETONALE ÎN BUCUREȘTI. De pe 29 mai și până pe 17 octombrie, șapte zone din centrul Capitalei vor fi închise pentru mașini și deschise pietonilor, în weekenduri. Ele includ Calea Victoriei și se întind de la Parcul Kiseleff la Dâmbovița și de la Parcul Icoanei la Parcul Cișmigiu. (Dacă și orașul tău are o astfel de inițiativă, scrie-mi la nicoleta@dor.ro și vom reveni cu o listă extinsă.)

O PROVOCARE CARITABILĂ. Renunță la un obicei rău sau adoptă unul bun în 30 de zile, timp în care strângi bani pentru o cauză în care crezi. Poți face asta dacă te înscrii în proiectul Obicei Galantom: alegi un obicei și o inițiativă pe care o susții, îți faci o pagină unde prietenii tăi pot dona și apoi te ții de promisiune 30 de zile. Donațiile vor fi motivația ta de a duce la capăt provocarea.

CERTIFICATUL DIGITAL COVID sau EUDCC va fi documentul în baza căruia cetățenii statelor membre UE vor putea călători din nou între țările europene, fără carantinare. Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au ajuns la un consens despre cum va arăta și probabil săptămâna asta statele vor primi indicații despre cum îl pot emite. 

Multe aspecte vor fi însă decise de fiecare stat în parte. De exemplu, impunerea carantinei, izolării sau testării și celor cu certificate, dacă le consideră necesare pentru sănătatea publică, sau folosirea certificatelor și pentru accesul în restaurante. Uite ce trebuie să știi: 

  • Va fi un document gratuit, care atestă că te-ai vaccinat contra COVID, că ai un test negativ valabil sau că ai imunitate pentru că ai trecut prin boală. Intră în vigoare pe 1 iulie;

  • Vei putea călători din nou fără restricții între cele 27 de state UE și, probabil, și în altele (Elveția, Norvegia și Islanda au anunțat deja că vor colabora cu UE); 

  • Planul UE e ca documentul să fie valid cât timp durează pandemia. Atunci când Organizația Mondială a Sănătății va anunța finalul ei, EUDCC va fi suspendat.   

VACCINURILE PFIZER ȘI ASTRAZENECA au o eficacitate de până la 88% împotriva infecțiilor simptomatice cauzate de tulpina indiană a coronavirusului, conform unui studiu al Serviciului de Sănătate Publică din Anglia.

ERUPȚIA UNUI VULCAN a forțat evacuarea în masă a unui oraș cu două milioane de locuitori, în toiul nopții, în Republica Democrată Congo. Locuitorii din Goma au fost nevoiți să fugă după ce vulcanul de pe Muntele Nyiragongo (aflat la 10 km de oraș) a erupt. În cele din urmă, lava a ocolit orașul, iar o parte dintre locuitori au revenit la locuințele lor. În 2002, o erupție a ucis 250 de oameni și a lăsat 120.000 fără case.

40,5 MILIOANE de persoane din întreaga lume au fost forțate să-și părăsească casa în 2020, cel mai mare număr din ultimii 10 ani, arată un raport al Centrului de monitorizare a deplasărilor interne. 9,8 milioane dintre aceștia (cei mai mulți din Congo, Siria și Etiopia) au rămas fără locuințe din cauza conflictelor militare sau a altor tipuri de violență, restul fiind afectați de dezastre naturale.

ITALIA A CÂȘTIGAT EUROVISION, cu melodia Zitti E Buoni de la Måneskin (rock and roll never dies, după cum a strigat solistul lor pe scenă). La celălalt capăt de clasament, britanicii au dus Brexitul la un nou nivel – au terminat pe ultimul loc, cu zero puncte (te las să-ți faci propria părere despre melodia lor).

SPORT

😞  Simona Halep s-a retras de la Roland Garros, din cauza unei accidentări. E prima oară în carieră când ratează turneul din Paris.

🤾‍♀️  CSM București a devenit campioana României la handbal feminin. 

🏆  CS Universitatea Craiova a câștigat Cupa României la fotbal masculin, după victoria cu 3-2 contra Astrei Giurgiu. A fost primul meci jucat cu spectatori în pandemie.

❤️ Atlético Madrid e campioana Spaniei la fotbal masculin. Imaginile cu atacantul lor, Luis Suárez, plângând de bucurie, au devenit virale. El fusese vândut de Barcelona (locul 3 sezonul ăsta) pentru că ar fi „prea bătrân”.

👑  Gimnasta Simone Biles e prima care reușește o săritură Iurcenko dublă într-o competiție feminină. Biles a revenit după o accidentare de 18 luni.
 

O discuție despre activism 

Mâine, la 12:30, într-un eveniment live pe pagina de Facebook DoR, reporterul Georgiana Ilie o va intervieva pe Irina Zamfirescu, activistă care de peste 10 ani urmărește ce fac autoritățile locale din București și le trage de mânecă să facă mai bine. Dacă ai citit portretul scris de Jo și ai deja întrebări pentru Zamfi, poți să i le trimiți de pe acum la jo@dor.ro.
 

Vocile noi: din artă #4

În fiecare lună, artiștii curatori care stau cu ochii pe tot ce mișcă recomandă artiști noi (muzicieni, poeți, artiști vizuali). O serie făcută în colaborare cu Rezidența BRD Scena9.

Artista Suzana Dan o recomandă pe Raluca Milescu.

Am avut ocazia să interacționez cu ea abia anul trecut și de atunci tot adaug filă după filă la dosar, fiindcă Raluca Milescu sau Joanne sau ccrocodiletearss sau socccer momma este pur și simplu fascinantă. Ai putea crede că multitudinea asta de chipuri și înfățișări ar fi o joacă à la Cindy Sherman sau una care imită extrem de bine versatilitatea mediului online, care, cel puțin pentru generația ei, cred că și-a oferit secrete pe care noi, cei născuți cu mult înaintea internetului, nu avem nici cu ce și nici cum să le înțelegem. 

Probabil că v-ați fi așteptat să vă descriu profilul unei artiste cu expoziții și alte evenimente care se înșiruie de obicei pentru a-mi justifica recomandarea. Ei bine, nu, Raluca este o artistă al cărei display sunt conturile din rețelele de socializare unde își publică colajele, gândurile, sunetele sau micile înregistrări video. 

New digital artists, ca Joanne, ignoră trendul mercantil al NFT-urilor și-și fac un kunsthalle [galerie de artă cu expoziții temporare] propriu din mediul online. N-o s-o descoperi pe Raluca pe o simeză, ăla e locul perfect unde probabil că îți va întinde o capcană (și foarte bine va face). 

Poate că asta va fi însăși cheia răspunsurilor pentru descifrarea acestei generații de artiști. Și, pentru ei, istoria artei va trebui să își desființeze biroul și să iasă la munca pe teren, iar costumele negre de la bienale vor fi nevoite să-și rupă coatele prin hățișul NSP-urilor [furnizori de servicii de internet]. 

Îi poți cumpăra lucrările aici.

Suzana Dan este artistă vizuală, producătoare și curatoare. Este inițiatoarea proiectului Noaptea Albă a Galeriilor, care aniversează 15 ani toamna asta. Este directoare artistică și manager cultural al hubului Rezidența BRD Scena9.
 
 

Dozele pentru restul zilei


  Dimineață
Ascultă Apatrizi, de la Grimus, o melodie despre revedere care prinde bine de kick-off într-o luni dimineață (pentru a vindeca dorul de concerte, vezi și videoclipul).

  Prânz
Dacă lucrezi toată ziua pe scaun și cu laptopul în față, ia-ți câteva minute pentru niște exerciții de stretching, care să calmeze durerile din corp.

  Seară
Înlocuiește gălăgia și provoacă prejudecățile cu acest episod din podcastul Hidden Brain, în care psihologul Daniel Kahneman vorbește despre „gălăgia” care ne influențează deciziile și cum e ea diferită de „prejudecăți”.
 

Ți-a plăcut Concentrat? Dă forward către un prieten. Ți-a trimis cineva? Abonează-te aici.

 

Eu am scris și montat ediția de azi cu Rasputin în căști, iar Sorana Stănescu a intrat în rolul de cap limpede după o felie de tort cu zmeură la terasă. Nicoleta Rădăcină și Oana Filip revin pe baricade de mâine. Design de Alex Munteanu (Namogo).
 

  Ce poți face azi, ca să privești în urmă și să fii fericit(ă) cu alegerea? (și alte întrebări pentru ieșirea din rutină)  
 

Copyright © 2021 Asociația Media DoR.
Strada Corbeni Nr. 6,
București, Romania
Unsubscribe