Copy

De Nicoleta Rădăcină |   21 aprilie 2020

O ediție despre cum e să fii single în izolare, ce poți face cu resturile de cozonac, care sunt șansele să iei coronavirus din păr sau de pe haine și idei de activități pentru preșcolari. Arhiva aici.

Ai primit acest mail de la un prieten?
Te poți abona și tu.

Single în izolare

De Irina Tacu 

Prima dată când am simțit că mă prăbușesc în pandemie a fost când am mers la cumpărături după ce se anunțase stare de urgență – aveam nevoie de salată, legume, conserve. La raionul cu produse de îngrijire, un bărbat alegea niște lavete și o întreba pe femeia de lângă el ce trebuia să mai cumpere în casă. Lângă ei, un alt cuplu trecea ținându-se de mână. M-a bușit plânsul. Nu eram pregătită să-mi dau seama, văzându-i pe alții, cât de singură sunt eu.

Mai devreme, în drum spre magazin, ascultam un episod din podcastul The Daily, în care jurnaliști citeau fragmente care le aduc liniște în perioada asta. Într-un pasaj din Dragoste în vremea holerei, îndrăgostiții se știau atât de bine încât devenise enervant că în aproape orice moment al zilei puteau să-și termine gândul unul celuilalt. Mi-am îndesat mai bine căștile în urechi. Am avut și eu asta odată. Am scos telefonul din buzunar, am căutat numele care la un moment dat locuia în fiecare colț din corpul meu și i-am dat un mesaj: „Sper că ești bine în vremurile astea. Să ai grijă de tine.”

Ultima dată când am atins o altă persoană a fost acum un an și mă întreb când o să se întâmple din nou. Am 29 de ani, în mai fac 30, iar pentru mine singurătatea izolării e dublată de singurătatea de a fi single. După o relație de patru ani, care a ajuns de la perfecțiune la un blocaj în care simțeam că nu mai știu cine sunt, am vrut să fiu singură.

Voiam să mă cunosc mai bine, să fiu independentă. Să văd ce înseamnă să mă iubesc pe mine înainte să pot iubi pe altcineva. A trecut o lună de când stau în casă și gândurile s-au mai complicat, așa că le-am adunat într-un eseu despre cum mi-am înțeles nevoia de singurătate

Îmi doresc un partener și, în ciuda a tot ce credeam despre mine, se pare că îmi e greu să trăiesc în lume fără o relație stabilă. În același timp, simt că toată maturizarea mea m-a antrenat să vreau mereu să mă întorc la singurătate. În carantină, mă întreb dacă aș putea fi și altfel. 

Ce s-a întâmplat ieri în țară

Au fost confirmate 8.936 de infectări cu coronavirus până ieri la ora 13. Dintre acestea, 2.017 au fost declarate vindecate și externate. Până acum, au murit 461 de oameni. Trei dintre cei care au decedat ieri erau bătrâni internați la un cămin pentru vârstnici din Galați, unde este un focar.

Printre cei aproape 4.800 de români care au încălcat restricțiile și au fost amendați cu sancțiuni de 12 milioane de lei în ziua de Paște a fost și artistul Pepe, care a ieșit afară după ora 22 să ia lumină. 28 de români au fost amendați pentru că s-au ascuns într-o biserică din Trieste (Italia) pentru o slujbă ortodoxă incognito. 

Primarul sectorului 3, Robert Negoiță, și prietena lui, au fost amendați ieri cu câte 10.000 de lei pentru că s-au plimbat cu bicicletele în parcul IOR, care este închis. 

Mai multe conflicte violente s-au întâmplat de sărbători în București, Brașov și Hunedoara. Autoritățile au anunțat ieri că patru persoane au fost arestate, iar 19 reținute.

Potrivit estimărilor autorităților, epidemia își va atinge vârful când numărul cazurilor va ajunge între 12 și 14.000. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că o eventuală relaxare a restricțiilor din această perioadă va însemna redeschiderea anumitor locuri de muncă, dar nu și reluarea competițiilor sportive și a spectacolelor sau deschiderea mall-urilor (care ar putea fi decise „după următoarele două-trei luni ca și evoluție”).

Ce s-a întâmplat ieri la alții

Mai multe țări au început să relaxeze restricțiile. În Norvegia copiii s-au întors la grădiniță, iar în Polonia oamenii au voie să iasă la plimbare în parcuri și păduri. În Danemarca, unde copiii s-au întors la creșe și școli primare de săptămâna trecută, autoritățile au redeschis și saloanele de coafură și de tatuat și cabinetele stomatologice. 

Numărul victimelor în Franța a ajuns la 20.000, iar măștile ar urma să devină obligatorii în mijloacele de transport. Guvernul plănuiește să producă măști noi, astfel încât să ajungă pentru toți locuitorii Franței.  

Hong Kong nu a mai raportat ieri niciun caz nou de coronavirus.

59 de milioane de locuri de muncă din Europa, adică un sfert din joburile existente, sunt în pericol să fie afectate, fie desființate sau suspendate temporar, fie prin reducerea normei de lucru, arată o analiză McKinsey, o companie de consultanță în management. 

Compania Walt Disney nu va mai plăti salariile a peste 100.000 de angajați, adică aproape jumătate din forța de muncă a companiei, începând de săptămâna asta.

Vestea bună a zilei

Trei plaje din Sydney, Australia, au fost redeschise ieri pentru activități fizice, pe nisip și în apă. Statul la plajă sau adunările nu sunt încă permise.

Omnivor: frigănele din resturi de cozonac

De Cătălina Penciu

Partea cea mai bună la săptămâna de după sărbători e pleiada de improvizații din resturi. Recunosc, adevăratul motiv pentru care trec de două ori pe an prin amestecat, frământat, copt și pândit aluat dospit cu umplutură dulce e ca să pot să fac frigănele. Da, din cozonac.

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Întâi, se adună resturile.

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Se pregătește un castron cu lapte și altul cu un ou bine bătut.

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Se taie felii mai groase ca de obicei și se îmbibă câteva secunde, pe fiecare parte, întâi în lapte, apoi în ou.

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Se prăjesc într-o tigaie cu două degete de ulei de floarea-soarelui până devin arămii pe ambele părți. Se pot scoate pe un șervețel, pentru a scăpa de surplusul de ulei, dar nu vă chinuiți să le băgați la cuptor: unele lucruri chiar sunt mai bune prăjite.

Și-uite așa, mai pot și cozonac! Chiar dacă e marți, după Paște, când restul lumii începe deja să mănânce numai salată. Mai ales dacă e prăjit și vine la pachet cu o cupă de înghețată de vanilie.

Care sunt șansele să iei coronavirus de pe haine, pantofi sau din barbă?

Dacă nu strănută cineva direct pe tine, foarte puține. New York Times a întrebat specialiști în microbiologie, boli infecțioase și aerosoli. Iată câteva răspunsuri. Dacă vrei să stai și mai liniștit, citește tot.

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Riscul să te infectezi atunci când pui mâna pe un ziar, plicuri sau pachete este foarte mic și, momentan, doar teoretic. Nu sunt cunoscute cazuri de oameni care să se fi infectat așa.

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Nu e nevoie să-ți schimbi hainele sau să le speli imediat după ce ai mers la magazinul din colț pentru câteva cumpărături, nici să faci duș imediat după. E suficient să te speli pe mâini pentru 20 de secunde.

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Dacă păstrezi distanța socială, sunt riscuri foarte mici să te infectezi în aer liber când ieși să faci mișcare sau să-ți plimbi câinele.

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Dacă nu ai grijă de o persoană infectată cu COVID-19, e suficient să-ți speli hainele așa cum o faci în mod normal.

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Nu e indicat să ștergi talpa pantofilor cu șervețele umede, pentru că riști să muți germenii de pe talpă pe mâini. Dacă ești îngrijorat în legătură cu încălțămintea, o poți spăla la mașina de spălat.

De ascultat cât speli vasele

Dacă jobul tău (sau firea ta) era să strângi oameni la un loc și să-i ajuți să aibă conversații cu sens, o să-ți placă mult Together Apart, un podcast conversație despre dileme punctuale: cum creez o întâlnire digitală pentru 40 de oameni, după o tradiție offline de 40 de ani, fără să pierd intimitatea?

Gazdă este Priya Parker, trainer în rezolvarea conflictelor și autoare a cărții The Art of Gathering: How We Meet and Why It Matters.

Ce să mai facem cu copiii: idei pentru preșcolari

De Ana Maria Ciobanu

Orice părinte e invadat în perioada asta de sugestii de „activități”. Ai mei primesc zilnic de la grădiniță fișe, povești audio sau video, tutoriale de crafts. Dar după o lună și ceva de stat acasă, mă uit la păpuși și mi-e lehamite să mai inventez un storyline

Când am citit sugestiile psihologului Georgiana Spătaru, mi-am dat seama că ar ajuta să împart ceva mai conștient joaca în patru paliere: rezolvări, joacă, învățare și cunoaștere. Când punem masa, le povestesc cum mă învăța mamaia să pun corect tacâmurile. Seara, le spun povești de când eram eu mică. Așa învață, fără să-i punem serioși la birou. Iată câteva sugestii de încercat acasă. Astăzi, pentru preșcolari.

Timp pentru rezolvări. E important să cunoști fricile copilului tău și să îi oferi ocazia să te audă cum încerci să cauți soluții și explicații. În cazul în care nu ai răspuns pentru o anumită temere, te sfătuiesc să recunoști și apoi să apelezi la o persoană de încredere care poate are informații, să cauți explicații în cărți sau online și, dacă nu găsești nimic, să încerci să-i insufli speranță că-i ești alături. E important să știe că mereu există soluții. 

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Folosește desenul. Copiii se exprimă foarte clar folosind imaginile.

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Spune povești cu tâlc despre monstruleți – virusuri care au fost învinși folosind o super putere folositoare copilului (calm, înțelegere, bucurie).

Timp pentru joacă. Joaca secretă hormoni de creștere care ne ajută și pe noi să ne relaxăm. Iată 10 sugestii, de câte 10 minute, de făcut una după alta:

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Să deseneze cel mai frumos lucru văzut vreodată;

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Să construiască din cuburi un oraș al copiilor cu superputeri;

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Să găsească în casă un loc în care nu poate fi găsit;

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Să facă din plastilină o barcă ce transporta copiii spre Țara lui Peter Pan;

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Să găsească trei jucării preferate și să le pună să se joace împreună de-a grădinița;

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Să facă 15 poze prin casă sau curte celor mai mici și frumoase lucruri;

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Să își găsească cinci nume pe care i-ar plăcea să și le pună;

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Să găsească prin casă un traseu pe care o mașinuță poate să facă o cursă de 10 ori până numără la 10;

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Să lege corect șireturile a doi pantofi;

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Să se îmbrace cum vrea, pentru un teatru de păpuși în care este un personaj la alegere.

Timp pentru învățare. Explică-i copilului tău lucruri noi, pe care le va reține ca fiind învățate cu tine. Ai putea să-l înveți despre bani, orașul vostru, cuvinte noi sau inițierea unor responsabilități în casă (udat flori, hrănit animalele, șters praful, aranjat masa).

Timp pentru a ne cunoaște. Un timp bun pentru a-i spune copilului povești simple despre familia sa, despre părinții și bunicii tăi, casa în care ai copilărit, grădinița ta.

Georgiana Spătaru este psiholog. A creat mai multe programe, printre care cursurile C.R.E.S.C. (Curs de Relaționare Emoțională și Spirituală pentru Copii)

BONUS: #stămacasă cu eroii din povești, de la Brigada de Comunicare Nonprofit. Ce ar face Scufița Roșie, Albă-ca-Zăpada și Cenușăreasa dacă ar trăi în lumea de azi, o lume dată peste cap de coronavirus? Descoperă poveștile în formatul pe care îl preferi, gratuit. Aici PDF pentru imprimat și colorat, aici povești audio.

Vino la Stare de DoR pe 23 aprilie

Joi sărbătorim 11 ani de la nașterea ideii DoR (sau ziua de nume, cealaltă aniversare este pe 15 noiembrie, când sărbătorim publicarea primului număr). Pentru că suntem mai toți pe-acasă, te invităm să fii alături de noi pe 23 aprilie, de la ora 19:00, la o Stare de DoR pe Zoom

Vom invita mai mulți colegi din echipă să îți povestească despre universul DoR în această perioadă, ce rol credem că au poveștile în viitorul care ne așteaptă și cum arată proiectele la care lucrăm. 

PS: Într-o ediție trecută, am lăsat un link greșit, scuze! Uite-l aici pe cel corect, la care te așteptăm joi: https://zoom.us/j/202585527.

Au contribuit

Oana Sandu, Ana Maria Ciobanu, Nicoleta Coșoreanu, Irina Tacu
Design / Alex Munteanu (Namogo)
Development și producție / Mihai Ciobanu, Irina Tacu, Oana Barbonie
Comunicare / Milli Abagief, Diana Dragomir