Copy

De Sorana Stănescu |   28 martie 2020

Un newsletter zilnic despre cum ni se schimbă viața în izolare și cum găsim resurse pentru reziliență, compasiune și conexiune. Arhiva aici.

Ai primit acest mail de la un prieten?
Te poți abona și tu.

Cum să-ți planifici banii personali

De Georgiana Ilie

Am primit săptămâna trecută un mesaj de la un așa-zis guru de finanțe personale care îmi recomanda să nu mai cumpăr nimic, să-mi scot banii de la bancă și să vând tot ce pot. 

N-am auzit niciodată sfaturi financiare mai proaste.

Nu de blocaje avem nevoie acum, ci de moderație. Cumpărăm ce ne trebuie, folosim cardurile sau app-urile pentru plăți și nu ne vindem bormașina.

Și facem un plan. Poate nu v-ați făcut buget personal până acum, nu știți câtă vreme o să aveți același venit și nu aveți economii. Dar tot puteți face un plan.

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Deschideți un Google Sheet și scrieți în el câți bani aveți. În contul curent, economii, pe cardul de credit. Asta e suma pe care vă puteți baza din momentul în care vă sunt afectate veniturile. 

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Pe un alt sheet scrieți toate cheltuielile fixe pe care le aveți. Ale mele merg de la chirie și întreținere la Netflix și trec prin toate utilitățile. Puneți ratele, asigurările, pensia alimentară, sala. Aceasta e suma minimă lunară înainte de a mânca. Adăugați o sumă rezonabilă pentru mâncare – pentru mine e 100 de euro de persoană, pe lună. Atât vă trebuie ca să supraviețuiți.

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Evaluați ce poate fi redus sau amânat. Puteți renegocia chiria? Banca permite amânarea ratelor? Grădinița – să plătiți o taxă redusă? Sala de sport – să suspendați abonamentul? Alegeți acele lucruri care au cel mai mare impact asupra cheltuielilor fixe. Eu o să încerc să-mi renegociez chiria, dar nu voi renunța la The New York Times. Ajută la moral să nu renunț la lucrurile care contează pentru mine.

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Folosiți totalul ca reper. Dacă știți câți bani vă trebuie lunar, știți cât vă ajung economiile, cât poate scădea venitul, când trebuie să luați decizii dificile – precum renunțarea la unul dintre lucrurile mari de pe listă. Cel mai important, bugetul acesta minimal trebuie pus în aplicare de acum. Așa aveți timp să vă obișnuiți cu limitele lui și să economisiți bani pentru perioade când venitul va scădea.

Ce s-a întâmplat ieri în țară

Autoritățile au anunțat ieri un nou record de infectări: 263 de cazuri în 24 de ore. Totalul a ajuns astfel la 1.292 de persoane. Dintre acestea, 115 au fost declarate vindecate, iar 26 și-au pierdut viața. 

Peste 200.000 de români s-au întors în țară de la izbucnirea crizei COVID-19, iar mulți vin din state grav afectate, a spus ieri premierul Ludovic Orban. Testarea aleatorie a 10.000 de oameni este „o poveste”, a mai spus Orban, după ce managerul Institutului „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, anunțase această intenție în ziua precedentă. 

La Suceava, acolo unde peste 90 de cadre medicale s-au îmbolnăvit, iar opt pacienți au decedat, anchetele epidemiologice au fost făcute în unele cazuri doar pe jumătate, a spus ieri noul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru. 

De ajutorul pentru șomajul tehnic vor beneficia și cei care obțin venituri din drepturi de autor sau ca persoane fizice autorizate, a anunțat ieri ministrul Muncii, Violeta Alexandru. Pe de altă parte, Guvernul a majorat amenzile pentru cei care nu respectă regulile legate de starea de urgență: între 2.000 și 20.000 de lei pentru persoanele fizice și 10.000 – 70.000 lei pentru cele juridice.

Ce s-a întâmplat ieri la alții

Statele Unite ale Americii au acum cele mai multe infectări raportate cu COVID-19. Președintele Donald Trump a pus creșterea numărului de cazuri pe seama numărului mare de teste realizate până acum. 

Premierul britanic Boris Johnson și ministrul Sănătății, Matt Hancock, au fost depistați cu COVID-19. În perioada următoare, cei doi vor fi în autoizolare, dar vor continua să lucreze.

Marea Britanie va folosi pompierii pentru a distribui mâncare, pentru a conduce ambulanțe și pentru a transporta cadavrele celor decedați din cauza noului coronavirus.

Parlamentul European a aprobat un pachet de ajutor de 37 de miliarde de euro pentru a ajuta cetățenii europeni și întreprinderile să facă față crizei.

După o perioadă în care a reușit să țină în frâu îmbolnăvirile cu ajutorul restricțiilor dure, Hong Kong-ul a relaxat măsurile, iar acum înregistrează un al doilea val de cazuri.  

Mai mult de 300 de oameni au murit în Iran, după ce o informație falsă s-a răspândit în social media: aceea că se pot proteja împotriva virusului prin consumul de alcool metilic (metanol), o substanță extrem de toxică.

Vestea bună a zilei

Peste 500.000 de britanici s-au înscris ca voluntari pentru a ajuta persoanele vulnerabile pe durata crizei. Este dublul cifrei la care spera să ajungă Serviciul Național de Sănătate de la Londra (NHS).

Cum mai e prin viețile noastre

Poveștile personale ne fac să înțelegem mai bine perioada prin care trecem. V-am încurajat să ne spuneți ce a schimbat pandemia în viețile voastre, așa că iată câteva dintre poveștile primite. Ne puteți trimite altele prin acest formular.

Isabela, București

Zilele astea am început să mă trezesc cu nod în gât. Sunt educator de 10 ani într-un sistem educațional alternativ. Mă gândesc că nu pot să plec pentru că mi-ar fi greu fără copii și pentru că toată energia mea a fost pusă aici. E mai mult decât un loc de muncă, e o parte din mine. Nu știu dacă voi avea salariu luna asta, cât și cum vom fi plătiți lunile viitoare.

Trimitem cu zâmbete mesaje de susținere către părinți și preșcolari, videouri cu cântecele vesele, cu provocări haioase și creative, când în realitate tot ce simt e tristețe, blocaj și lipsa cooperării reale, a sincerității. Nu știu nici măcar la ce să sper. Adorm cu teamă, mă trezesc confuză, uneori plâng, alteori îmi ascult tăcerea. În fiecare zi suntem mai puțini. Am avut colegi care au plecat. Din sistem, din țară. Îmi repet constant că e nevoie să îmi păstrez luciditatea și să caut o plută colorată pentru a-mi fi mai ușor în derivă.

Elena, București

Am început să apreciez plimbările cu cățelul (mai puțin când e frig afară). Cu ocazia asta mai ies la aer. Înainte de începerea izolării, am revenit dintr-o vacanță în Indonezia. Nu era zonă de risc, dar am stat în casă pentru a evita orice risc. Am trecut prin multe stări, de la bucurie la disperare. Fac parte dintre persoanele norocoase care au un loc de muncă și nu îmi lipsește nimic, dar chiar și așa e greu să nu știi când se va termina. Prietenul meu a ales să stea acasă în aceste 14 zile, să nu ia ceva de la mine. Ei bine, e ziua 14 și nu am nimic.  

Sunt în faza de acceptare și încerc să găsesc modalități care să mă ajute să depășesc perioada. Fac yoga și exerciții, ascult muzică, lucrez de acasă (în marketing), citesc, gătesc, fac conferințe aproape zilnic cu prietenele și în weekend ne vedem online la cafea.

Povestea zilei: școală online pentru copiii din Ferentari

De Bogdan Dincă și Vlad Odobescu

Valeriu Nicolae lucrează cu copiii din Ferentari de mai mult de 12 ani. La început într-o sală din Școala 136, apoi, după ce primarul Daniel Florea l-a dat afară, într-o casă din comuna Jilava pe care a cumpărat-o și a botezat-o Casa Bună. Până acum câteva săptămâni, se strângeau acolo în fiecare weekend 60 de copii, care își făceau temele cu ajutorul a 40 de voluntari.

De când s-au închis școlile, Valeriu și voluntarii le duc copiilor laptopuri și instalează hotspoturi, ca lecțiile să poată continua online. Iar acolo unde știu că e nevoie, duc și alimente.

Valeriu Nicolae instalează un hotspot în casa unei familii din Ferentari

Fotoreporterul Bogdan Dincă (Documentaria.ro) urmărește inițiativele civice apărute după declanșarea crizei COVID-19. Acesta este cel de-al doilea episod al seriei.

Vedere de pe teren 

Dan este șofer de camion și din 2006 face numai curse externe, prin toată Europa. L-am întâlnit la o spălătorie de tiruri, când se întorcea acasă din Belgia. „Până de Paște nu o să mai avem de lucru. Nu mai e cerere de diverse bunuri. Produsele alimentare se transportă mai mult cu frigorifice, nu la prelată (cum are el n.r.).”

Dan spune că firma la care lucrează are 70 de camioane. În două-trei săptămâni crede că vor mai rula doar 10. „Ce să facem? Stăm acasă. Era binevenită și o pauză din asta, că de ani de zile numai pe drumuri.”

Pe traseu, când se dă jos din camion, folosește mănuși, mască și dezinfectant. „Cât pot, mă protejez.” Are doi copii, unul de șase și celălalt de opt ani. „Acum, când ajung acasă, m-aș duce să mă testez. Trei ore, cât o dura, stau acolo. Iese pozitiv, iese negativ, măcar știu să mă duc liniștit acasă. Am auzit că durează 14 zile (perioada de incubație a virusului – n.r.), poate nu am simptome, nu tușesc, nu nimic și mă duc acasă. Te marchează chestia asta.”

„E aiurea. Ce bucurie să mai ai dacă nu poți să stai cu o persoană, să mai vorbești... Nu vezi că se ferește om cu om?”

Fotoreporterul Ioana Moldovan este în aceste zile pe teren, pentru a vedea cum este afectată viața de zi cu zi a românilor. Urmărește-i călătoria pe Instagram.

Salata perfectă

De Cătălina Penciu

Cel mai așteptat moment al săptămânii a devenit tura de cumpărături. După atâtea zile de stat în casă, tot ce-mi doresc e să bifez în siguranță lista și să mănânc o salată. Nimic nu strigă mai bine primăvară ca o salată verde, bine îmbibată în sos, care să mai șteargă din frustrare și anxietate.

Tocmai despre sosul ăsta vorbim azi, cel mai bine păzit secret dintre toate secretele din bucătărie, și motivul pentru care aștept drumul săptămânal la supermarket mai ceva ca pe o sărbătoare. Există multe variante de dressing în lumea asta. De la varianta cea mai simplă: ulei, oțet, sare; la ceva mai elaborat: cu oțet balsamic, sau varianta pe care eu am folosit-o ani de zile: ulei, oțet, sare, zahăr și muștar.

Și mai e varianta asta super simplă, pe care am furat-o de la Samin Nosrat (nimeni alta decât autoarea Salt, Fat, Acid, Heat, biblia gătitului ochiometric și științific, în același timp): taie mărunt o ceapă roșie, trece-o printr-un jet de apă rece-rece; adaugă la asta ulei și oțet (de care și în ce cantități folosești de obicei) și neapărat niște apă călduță. Eu fac toată schema asta într-un borcan mic-mic, în care trântesc toate ingredientele, pun capacul și-amestec bine. Așa bună iese, că vrei s-o bei pe toată înainte să ajungă în castronul cu salată, garantat!

Pe Cătălina Penciu o găsești pe catalinapenciu.ro. Împreună cu Nicoleta Rădăcină editează rubrica Omnivor.

De colorat azi, de la Daia Grigore 

Ilustrațiile Daiei cu fricile din școală, pe care le poți citi pe Școala9, au rămas fără culoare și se vor mâzgălite după posibilitățile creionistice ale fiecăruia. Le găsești aici.

Iar dacă printezi, colorezi și postezi, dă-ne un tag să vedem ce ți-a ieșit.

Bonus: Dacă te-ai încălzit, poți continua cu desenul ăsta, de la The New York Times.

Au contribuit

Georgiana Ilie, Vlad Odobescu, Ioana Moldovan, Cătălina Penciu, Daia Grigore
Design / Alex Munteanu (Namogo)
Development și producție / Mihai Ciobanu, Cătălina Albeanu, Oana Barbonie, Maria Bercea
Comunicare / Cătălina Albeanu, Carla Lunguți