Copy

De Irina Tacu |   28 aprilie 2020

O ediție despre cum ne protejăm de coronavirus în lift, cum avem grijă de plante dacă vrem să ne umplem balconul și cum să ne bucurăm cu niște poezie. Arhiva aici.

Ai primit acest mail de la un prieten?
Te poți abona și tu.

Mulțumiri

În fiecare luni, de când am început să stăm acasă, începem săptămâna cu un check-in. Ieri, Cristi ne-a întrebat cui vrem să-i mulțumim și ce nevoi avem în momentele astea.

Am inventariat câteva dintre ele:

Nevoia de timp să citesc. Nevoia să fac deep work și să fac research. Nevoia de ghidaj cu empatie. Nevoia de puterea mentală de a mă lăsa de zahăr. Nevoia de timp pentru mine. Nevoia să merg la mare. Nevoia să merg la pădure. Nevoia să nu mai fie cazuri de coronavirus în spitalul unde lucrează soțul meu. Nevoia să nu mă mai gândesc câteva zile la pandemie. Nevoia de somn. Nevoia de a afla mai clar ce o să se întâmple după 15 mai. Nevoia de a înțelege cum se va face distanțarea socială la grădinița copiilor. Nevoia de a face ordine în casă ca să simt că există ordine undeva. Nevoia de a ieși pe teren.

De cele mai multe ori, dacă ne spunem nevoile nu înseamnă că avem și soluții pentru ele. (În cazul ăsta, ne-am ascultat nevoia de pauză și vom încerca să încetinim ritmul la sfârșitul săptămânii.) Dar ajută să punem pe masă stările prin care trecem ca să fim mai atenți unii la alții și să ne gândim cu mai multă intenție cum putem ajuta. 

Iată și câteva lucruri pentru care ne-am mulțumit:

Mulțumesc pentru articolele și eseurile personale din ultima vreme. Mulțumesc că m-ai ascultat când nu eram at my best. Mulțumesc că ai folosit în articolul tău ce am scris despre părinții mei. Mulțumesc că m-ați ajutat să editez un text. Mulțumesc că apuci să vorbești cu mine. Mulțumesc că ne verificăm din când în când. Mulțumesc că pot să te sun.

Dacă lucrați în echipe, încercați să aveți ritualuri care vă țin conectați la nevoile și stările voastre – și psihologii spun că avem nevoie de ele ca să trecem cu bine prin perioada asta. 

Întrebați-vă și pentru ce aveți să vă mulțumiți. Întotdeauna e ceva. 

Ce s-a întâmplat ieri în țară

Grădinițele, școlile și universitățile nu se vor mai redeschide în acest an școlar, a anunțat președintele Klaus Iohannis, în urma ședinței pe care a avut-o ieri cu autoritățile implicate în gestionarea epidemiei de COVID-19. Astfel, elevii vor continua să învețe online, la distanță, iar situația lor școlară va fi încheiată pe 12 iunie cu două calificative sau note, fără să mai dea teze.

Există și o excepție: elevii din clasele terminale vor reveni la școală în perioada 2-12 iunie, pentru a se pregăti de examene, dar în „condiții extraordinare”. De exemplu, vor fi cel mult 10 elevi într-o sală și vor petrece două-trei ore la cursuri. La susținerea examenelor finale elevii vor sta la distanțe mai mari unii de ceilalți. 

De astăzi, persoanele cu vârste de peste 65 de ani pot ieși din casă pentru mai mult timp. Noua măsură anunțată de președintele României și adoptată în ordonanța militară 10 le permite celor de 65+ să facă cumpărături sau mișcare în jurul casei în două intervale, dimineața și seara, între orele 7:00 - 11:00 și 19:00 - 22:00 (până acum, programul lor era limitat în intervalul 11:00 - 13:00).

O altă măsură din noua ordonanță militară prevede că anumite zboruri vor rămâne suspendate până pe 14 mai, printre care drumurile spre și dinspre Italia, Spania, Marea Britanie și Olanda.

România avea ieri 11.339 de cazuri confirmate cu infecții cu noul coronavirus, cu 303 mai multe față de bilanțul precedent. În total, 631 de persoane au decedat, iar 3.141 au fost declarate vindecate și externate. 

Ar fi un semn bun dacă numărul de cazuri confirmate rămâne constant până la finalul acestei săptămâni, spune Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie. Acest indicator ar arăta că oamenii au respectat regulile de distanțare și că la începutul lui mai ne putem aștepta ca numărul persoanelor infectate să scadă.

Ce s-a întâmplat ieri la alții

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA a adăugat șase noi simptome pe lista celor care indică infectarea cu noul coronavirus. Pe lângă febră, tuse și dificultăți de respirație, mai sunt: frisoane, dureri în gât, pierderea mirosului și a gustului, dureri de cap și dureri musculare.

Cea mai mare fabrică de mașini din Europa, cea a companiei Volkswagen din orașul german Wolfsburg, s-a redeschis ieri. Prima tură de 8.000 de muncitori (din totalul de 20.000) are de construit 1.400 de mașini săptămâna asta. 

Numărul persoanelor infectate la nivel mondial a depășit 3 milioane, potrivit Worldometer. Țările cele mai afectate de pandemie sunt SUA (aproape 1 milion de cazuri), Spania (229.000) și Italia (197.000).

Aproape 5.000 de farmacii din statul New York vor putea efectua teste pentru depistarea virusului. Guvernatorul statului, Andrew Cuomo, a spus că ținta e de 40.000 de teste zilnic. 

Curtea Supremă a Israelului a interzis supravegherea telefoanelor mobile ale persoanelor infectate cu COVID-19. Supravegherea a fost autorizată la mijlocul lui martie de premierul Benjamin Netanyahu.

Rusia a ajuns ieri la 87.147 de cazuri (cu 6.198 mai multe față de bilanțul anterior), depășind China la numărul de infecții.

Vestea bună a zilei

Organizatorii Untold şi Neversea nu au anulat festivalurile, dar le oferă posibilitatea celor care au cumpărat bilete sau abonamente pentru 2020 să le poată folosi pentru oricare din următoarele trei ediţii.

Cum ne protejăm de coronavirus în lift?

Cât de riscant este să mergem cu liftul în pandemie? Chiar dacă liftul e gol, dacă cineva infectat cu coronavirus a luat liftul înaintea noastră? NPR a întrebat mai mulți experți în boli infecțioase și aerosoli despre cât de îngrijorați, sau nu, ar trebui să fim când urmează să intrăm într-un lift. Iată ce au spus:

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Lifturile sunt spații închise, de obicei fără ventilație mecanică, spune Linsey Marr, specialist în aerosoli (ansamble de particule prezente în gaze, de exemplu în aer) la Virginia Tech. Aerul circulă în mare parte doar atunci când ușile se deschid.

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Aerul din lifturi reprezintă un risc doar dacă tocmai a avut loc o activitate care a generat aerosoli infecțioși cu o concentrație mare, spune Dr. Daniel Griffin, expert în boli infecțioase la Universitatea Columbia. Particulele generate de un strănut sau de tuse, care transmit virusul, cad rapid către pământ. Ni le putem imagina ca pe niște mingiuțe care, deși ajung rapid destul de departe, cad pe pământ din cauza gravitației, spune Griffin.

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

În schimb, trebuie să fim atenți la suprafețele pe care le atingem în lifturi, mai ales la butoanele pe care le apasă și ceilalți din clădire. Trebuie să avem un plan de igienizare a mâinilor după, spune Griffin – să ne spălăm pe mâini sau să folosim un gel dezinfectant. Și să evităm să mergem cu liftul alături de persoane cu care nu locuim.

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Dar oare n-ar fi mai bine să purtăm mănuși? S-ar putea ca mai mult să ne încurce, au descoperit jurnaliștii de la NPR într-o altă serie de interviuri cu doctori. Dacă nu suntem cadre medicale, suntem probabil mai bine protejați dacă ne spălăm des pe mâini decât dacă purtăm mănuși. Chiar și cu mănuși ne vom atinge fața, le vom scoate să ne putem folosi telefonul și pe urmă ni le punem la loc, și le vom purta mai mult, potențial contaminate. 

Cum ne salvează poezia

de Tara Skurtu

Pe 15 martie, mă plimbam prin centrul gol al Bucureștiului ca să-mi iau mâncare și apoi să mă bag în casă. Cum am pășit pe trotuar, un bărbat a trecut pe lângă mine pe skateboard, cu o mască pe față. O mașină a oprit la intersecție, a coborât geamurile, iar femeia de lângă șofer avea mască. M-am simțit transportată într-o lume nouă, cu un limbaj și reguli noi.

Când am ajuns acasă am încercat să mă gândesc la ceva care m-ar ajuta să mă simt mai puțin singură. Care te-ar putea ajuta și pe tine să te simți mai puțin singur. M-am gândit la poezie.

Mi-am amintit de un moment în care un prieten bun mi-a spus odată, la telefon, în încercarea de a mă face să mă simt mai bine: „Ți-ar plăcea să-ți citesc o poezie?”. Apoi m-am gândit la grădiniță, la cum stăteam așezați în cerc pentru povești și cât de liniștitor era asta de fiecare dată. Cum suntem, toți, povestitori naturali. Și cum poezia m-a ajutat să trec prin orice perioadă grea din viața mea.

Așa a început #InternationalPoetryCircle, inițiativa mea globală în care poeți și iubitori de poezie din toată lumea se filmează citind poezii ca să ne ajute pe toți să ne simțim mai conectați și mai plini de speranță în timpul distanțării sociale.

Până acum am strâns cam 1.500 de videoclipuri cu poezii, în peste 15 limbi, numai pe Twitter, iar hashtagul s-a răspândit pe YouTube, Facebook, Instagram, TikTok, chiar și LinkedIn. Avem, mai nou, și cont oficial de Twitter.

Iată câteva din preferatele mele:

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Primul meu profesor de poezie și unul dintre cei mai buni prieteni ai mei, Lloyd Schwartz, citește Breakfast Song de Elizabeth Bishop.

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Angajații Muzeului Emily Dickinson din Massachussets citesc I felt my life with both my hands în locuri importante din viața poetei.

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Poeta Adela Greceanu și cu mine citim, în română și în engleză, poezia ei Udo, tradusă de mine în limba engleză.

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Regizoarea Mona Nicoară citește poezia Epidemic de Nina Cassian.

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Șoseta Claude, care se filmează citind în fiecare zi, recită Rain Poem de Emily Dickinson (e adorabil pentru că pisica i se tot bagă în față).

Oricine e invitat să contribuie. Iată cum:

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Filmează-te în timp ce citești o poezie.

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Postează videoclipul în social media, cu o descriere și cu hashtagul #InternationalPoetryCircle.

Sau poți doar să te așezi, să privești și să asculți poezii. Chiar avem nevoie unii de alții. Mai ales acum.

De ascultat cât speli vasele

Ce înseamnă, de fapt, să te aduci cu totul la muncă. S-a întors Adam Grant, cu podcastul Work:Life. În episodul ăsta vorbește despre ce înseamnă „să fii autentic” și clarifică că nu înseamnă să te subminezi constant, nici să te umfli în pene, nici să spui „ce să-i faci; așa sunt”. Ca să fii „rebel”, „diferit” într-o organizație, trebuie să demonstrezi competență și aliniere cu valorile.

Vedere din casă

Bruja (stânga) și P0lly (dreapta) sunt două dintre trapperițele despre care am scris în DoR #39, cel mai recent număr al revistei. Le-am întrebat cum a fost pentru ele până acum distanțarea socială.

Bruja: Am stat în casă și am compus, am mâncat, am dormit, mi-am dat orarul peste cap. Dorm ziua și stau trează noaptea. M-am îngrășat 3 kilograme. Am și ieșit din casă și mi-am vizitat prietenele. M-am dus doar la cine știu eu că e super safe și locked down. M-am uitat la drame coreene și japoneze, la animeuri. M-am îmbătat de una singură. Am plâns, am râs, am dansat. Nici n-am nevoie de cluburi, mă distrez cu mine. Am făcut live-uri pe Instagram. Am desenat un scaun pe care o să-l ofer unui fan într-un giveaway. Am mai postat puțin pe TikTok. Ca toată lumea. Am zis să mă tund cheală ca să mi se regereneze părul. M-am tuns, m-am filmat și o să încadrez asta în următorul videoclip. 

P0lly: Pentru mine izolarea a fost both a blessing and a curse. Cu două luni înainte de lansarea mixtape-ului în Control (pe 8 martie), m-am izolat în casă ca să îmi termin piesele și să plănuiesc concertul fără să fiu distrasă. Faptul că izolarea a început fix când credeam că o să pot să ies m-a bulversat, dar în același timp m-am bucurat de pauza pe care a luat-o lumea. Nu mai „aleargă” nimeni. Am avut lângă mine tot ce mi-am dorit vreodată și n-am știut că îmi doresc. Am reusit sa creez o oază într-un deșert. Trăiesc cu iubire si speranță în suflet știind că orice s-ar întâmpla, eu am încercat să-mi apreciez viața și tot ceea ce am, în fiecare moment. Am făcut muzică, am început iar să gătesc, am ajutat când mi s-a oferit ocazia și am iubit. M-am și vopsit roz. Aparent, dacă stai în casă și bei, simți nevoia să faci chestii random. Pe 23 aprilie am împlinit 23 de ani și am făcut party de apartament la mine. Un fel de revelion ‘93. Nu știu cât e de OK să zic asta, luând în considerare ordonanța, dar am fost trei oameni, deci ar trebui să fie în regulă. 

Dacă simți și tu dorul de a citi pe hârtie, comandă DoR #39, iar noi o trimitem în siguranță la tine acasă sau oriunde te-a prins izolarea. 

Cum imităm natura pe-un balcon

E important (în special pentru terase sau balcoanele însorite) să ai de la început ghivece mari, ca rădăcinile să aibă loc să se desfășoare și ca pământul să rămână hidratat până la următoarea udare. Optim ar fi un diametru de 30 de centimetri. 

La fel de important: sistemul de drenaj: fie ai un ghiveci cu găuri (utilul) care stă într-un ghiveci mască (esteticul), fie un singur ghiveci cu găuri, dar cu farfurie. Este recomandat la baza ghiveciului un strat de pietriș: apa va trece prin pământ, apoi prin pietre, apoi prin gaura din fundația vasului și se va scurge, iar rădăcinile nu vor rămâne „cu picioarele în apă”. 

Aruncă apa în exces – cel mai mare inamic al plantelor – după fiecare udare. Cumpără-ți și o stropitoare cu țeavă lungă și îngustă, ca să-ți temperezi (supra)stropirile. Apa de la robinet este bună, însă ea conține calcar și clor, așa că poți adăuga un produs decalcifiant sau să lași apa de udare peste noapte într-un vas descoperit, pentru a permite evaporarea.

Există și ghivece cu sisteme de reumplere de cinci litri, iar planta își trage din apă cât are nevoie. E o investiție mai serioasă, dar după ce se vor relaxa măsurile de izolare, vei putea pleca chiar și o lună și vei ști că plantele tale sunt hidratate. 

Preferabil, pământul nu rămâne descoperit. Planta trebuie evidențiată, nu ghiveciul, așa că alege-l în culori pământii. 

Într-o jardinieră lungă de un metru și lată de vreo 40 de centimetri, ai loc de vreo cinci plante diferite (trei mai mari și două mai mici), care cresc și înfloresc pe rând, îmbinându-se cromatic, în funcție de sezon. Coada Poneiului poate funcționa ca o perdea prin care să vezi alte plante când bate vântul, precum echinaceea, lavanda sau un stachys. 

Evită simetria și liniaritatea în aranjamente. Trăind în spațiile sistematizate din orașe, ce ne stimulează în natură este fix haosul ei, deci încercăm în casă același lucru: să imităm sentimentul de natură.

Luminița Nicorici este peisagist și cofondator Primitiv Plants. Fotografia a fost făcută de Cătălin Georgescu, iar terasa e amenajată de Luminița, ca parte a unui proiect Annterior

Au contribuit

Anca Vancu, Cătălina Albeanu, Anca Iosif, Cristian Lupșa, Tara Skurtu
Design / Alex Munteanu (Namogo)
Development și producție / Mihai Ciobanu, Oana Filip
Comunicare / Milli Abagief, Diana Dragomir