Copy
Nieuwsbrief 9, juni 2016
Bekijk deze email in uw browser
Bio Base Greenport Westland Oostland is een netwerkorganisatie van tuinbouwondernemers en ketenpartners om biobased business in de glastuinbouw te realiseren. Het netwerk ondersteunt ondernemers om plantenresten tot waarde te brengen en nieuwe glastuinbouwteelten op te zetten. Bijvoorbeeld teelten voor de productie van hoogwaardige plantenstoffen voor de farmacie, cosmetica, groene gewasbescherming en voedingssupplementen.

Plantenstoffen voor maaltijdschakes

Eten in poedervorm biedt nieuwe kansen voor de tuinbouw op business met plantenstoffen. Joylent is een explosief groeiend bedrijf dat via internet eten in poedervorm verkoopt aan consumenten in meer dan 80 landen. Alles wat je op een dag nodig hebt aan eiwitten, koolhydraten, vezels, mineralen en vitaminen in een shake! Voordelig, gezond, makkelijk en lekker.
Joylent wil lokaal geproduceerde, gezonde en plantaardige componenten aan z’n shakes toevoegen. Bij een werkbezoek op uitnodiging van Bio Base Greenport WO aan Lans Tomaten en  WUR-Glastuinbouw in Bleiswijk hadden ze veel belangstelling voor algen met een hoog gehalte omega-3 vetzuren en vanille.
 
Zijn uw plantenstoffen misschien ook interessant voor Joylent? Laat dat zonder kosten onderzoeken door Bio Base Greenport WO.


Joey van Koningsbruggen en Sam Rohn van Joylent en WUR onderzoeker Filip van Noort (links) bekijken de vanille proeven in Bleiswijk.


Nog geen lid van de nieuwsbrief?

Klik op 'subscribe' in de linkerbovenhoek van deze nieuwsbrief en vul uw gegevens in.


Business met plantenstoffen

Het toekomstbeeld van Bio Base Greenport WO is: business met plantenstoffen voor nieuwe markten. Het is verbeeld in onderstaande infographic.
In de voedingsindustrie is er toenemende vraag naar plantenstoffen als vervanger van synthetisch-chemische kleur-, geur- en smaakstoffen. De omzet van cosmetica producten met daarin plantenstoffen groeit 10% per jaar, het dubbele van reguliere cosmetica. Fabrikanten van gewasbeschermingsmiddelen zoeken nieuwe groene oplossingen.
Kortom, er ontwikkelen zich geheel nieuwe markten voor inhoudsstoffen uit planten. Bio Base Greenport WO verbindt tuinders, verwerkers en de afnemende industrie zodat het toekomstbeeld van business met plantenstoffen stap voor stap werkelijkheid wordt. Doe mee!


Klik op de infographic voor een grotere weergave.

Werkbezoek EU-ambassadeurs Westland

Op 19 mei bracht een grote delegatie van Permanente Vertegenwoordigers bij de EU een bezoek aan Westland.
Tijdens de rondleiding van deze groep door het bedrijf van Koppert Cress kwamen ze ook langs de “biobased-tafel” van Bio Base Greenport WO. Daarop waren diverse productinnovaties met plantenstoffen te zien zoals de biobased tomatenverpakking verrijkt met vezels van tomatenplanten. Een deel van de EU delegatie snoepte enthousiast van de anti-obesitas knolletjes van Pothos Plants. Ook was er veel belangstelling voor de sauzen en poeders van de pepers en epazote van Westland Peppers en de Frezta’s van Duijvestijn tomaten.


EU ambassadeurs proeven van de anti-obesitas knolletjes.


NEN normen biobased producten

Voor biobased producten is een NEN normcommissie aan de slag gegaan. In de concept normen is opgenomen dat je een product alleen biobased mag noemen als je daarbij ook de hoeveelheid biomassa vermeldt. Dit moet je dan weergeven als percentage van de droge stof van het product.
NEN is een kennisnetwerk voor het ontwikkelen van normen. Met deze normen wordt de uitwisseling van gegevens eenvoudiger en kan de internationale handel worden gestandaardiseerd.
NEN heeft Bio Base Greenport WO gevraagd de commissie te adviseren zodat de normen praktisch en werkbaar blijven.


Yuri Verbeek prijst sauzen Westland Peppers


Chefkok Yuri Verbeek van De Kokkerie uit Delft heeft sauzen en poeders van Westland Peppers geproefd. Yuri was enthousiast over de Westlandse producten. 'Sommige sauzen zijn flink pittig, zet dat wel op de verpakking'. Verbeek vervolgt: 'Er ligt nog zoveel potentieel in lokale producten. Ik ben nog lang niet uit geëxperimenteerd met de producten uit Greenport Westland-Oostland'.
Westland Peppers maakt van voorheen niet verkoopbare pepers en paprikas smaakvolle nieuwe toepassingen, zoals pepersauzen en poeders van paprika en epazote.


Delftse chefkok Yuri Verbeek (rechts) en Martijn de Korte ontvangen Westland Peppers sauzen van Bio Base Greenport WO (Niko Moerman, links).
 

Plantenstoffen tegen overgewicht


Het Westlandse bedrijf Pothos Plant werkt samen met de Universiteit Leiden aan de teelt van een gewas met daarin plantenstoffen tegen obesitas.
Onlangs zijn de resultaten daarvan besproken met vertegenwoordigers van de Obesitas Vereniging en de medische wetenschap. Er was veel enthousiasme voor dit project. De volgende stap is het aantonen van de effectiviteit en de veiligheid van de plantenstof bij patienten met overgewicht. Bio Base Greenport WO ondersteunt Pothos Plant en Universiteit Leiden bij het opzetten en de financiering van dit vervolgonderzoek. 


“Bio Base Greenport WO achten wij noodzakelijk voor een verdere verduurzaming van onze sector en om te komen tot nieuwe verdienmodellen.”


Ted Duijvestijn, algemeen directeur Duijvestijn Tomaten"Biomassa eerst grondstof, dan brandstof"
Agnes van Ardenne over het Nederlandse biomassa beleid

 

 
We kennen je onder andere als voormalig voorzitter van het Productschap Tuinbouw. Daar had je al aandacht voor biobased. Wat is je huidige relatie met biobased?
“Al in de Productschap tijd zagen we in dat de tuinbouw een rol krijgt te vervullen als partner in de circulaire en groene economie. Goed dat Bio Base Greenport WO daar nu handen en voeten aan geeft. Als Board Member Biobased Consortium werk ik aan de samenwerking tussen bedrijven en de Europese Commissie voor de verwaarding van biomassa”
 
Waarom zet de EU daarop in?
“De samenwerking levert lokale biobased kennis en innovaties op. Zodat biomassa niet geïmporteerd hoeft te worden maar in de regio geteeld. Zo kan een goed ontwikkelde tuin-, land- en bosbouw meeprofiteren. Dat geeft een enorme impuls aan een vitaal platteland en aan de werkgelegenheid ”
 
Je bent het niet eens met het Nederlandse biomassa beleid?
“Natuurlijk niet. We hebben de kennis, de technologie, het geld en de wil om in clusters en ketens biomassa tot waarde te brengen. Toch hapert er iets. Veel biomassa gaat zo de de energiecentrales in. Maar je moet eerst de plantaardige grondstoffen eruit halen en dan pas composteren of verbranden. De Nederlandse overheid moet dit scheve beleid rechtzetten.”
 
Wat wil je Greenport Westland-Oostland meegeven?
“Blijf ambitieus. Zo heeft de tuinbouw zich altijd al opgesteld. De wereld zit in een grote transitie. Nieuwe grondstoffen voor de industrie worden straks goud waard. De tijd van fossiele grondstoffen nadert zijn einde. Zorg dat je in clusters van bedrijven samenwerkt om samen die nieuwe grondstoffen te vinden en tot waarde te brengen. Zorg ook voor een goede lobby naar de overheid, deze transitie kan niet zonder een coherente steun van de overheid”.
 

Copyright © 2016 Gemeente Westland, Alle rechten voorbehouden.


schrijf je uit van de nieuwsbrief    wijzig je gegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp