Marion Beltman MSM
management, advies en training
voor kunst, design en cultuur

Beste <<First Name>>,

Nieuwe minister voor cultuur 

Ingrid van Engelshoven is sinds oktober minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Volgens kenners draagt de minister cultuur in de volle breedte een warm hart toe. Ze is een regelmatige bezoeker van zowel de podia als de musea. We hebben dus in ieder geval een minister van cultuur die houdt van cultuur.

Recent ontving de minister uit handen van Jan Zoet, voorzitter van Kunsten ’92, de Arbeidsmarktagenda voor de culturele en creatieve sector. De agenda bevat concrete verbeterpunten voor de veelal nog zwakke arbeidsmarktpositie van creatieven. Het einddoel is een duurzame, toekomstbestendige en bloeiende culturele en creatieve sector in Nederland. Meer weten? Check hier.
 
Subsidie? Het 'mag' weer!

Wat een leuke groep deelnemers mocht ik weer begeleiden. Met plezier leidde ik ze door subsidieland. We bespraken de do’s en don’ts bij subsidieaanvragen. Ook stonden we stil bij het feit dat jouw artistieke/sociale/maatschappelijke project de ander iets te bieden moet hebben. Dit landde goed:

‘De hoeveelheid goede informatie en tips duizelt me nu nog, maar ik weet dat het zeer waardevol zal zijn. Die Code Fair Practice had ik wel voorbij zien komen, maar nog niet gelezen. En een aantal tips neem ik ook mee voor het schrijven van curatoriale voorstellen enz. Dus bedankt voor al je inzichten en je antwoorden op al onze vragen! Het was een interessante en leerzame dag!’
 
Altijd gedroomd van vertegenwoordiging door een galerie?
 
Vaak gaan mijn cursisten en coachees ervan uit ooit bij een galerie terecht te komen. APE deed in opdracht van de Nederlandse Galerie Associatie een marktonderzoek. Een groot aantal galeries voor hedendaagse kunst werd geënquêteerd en diverse betrokkenen bij de kunstsector werden geïnterviewd. De intrigerende (en helaas ook ontluisterende) uitkomsten van dit onderzoek zijn recent gepresenteerd. Misschien hoopte je op nieuws met een positieve handreiking. Maar als creatieve ondernemer lijkt het me toch goed je ook van deze feiten bewust te zijn. Het factsheet vind je hier.
Minicollege concurrentie-analyse

Het is al weer even geleden dat ik jullie meenam in de zakelijke beginselen van je bedrijfs-voering. Laatst viel me op dat nut en noodzaak van een goede concurrentie-analyse nog niet overal bekend is. 

Tijd dus voor een minicollege. Hier komt ‘ie!
 
Vijfkrachtenmodel

De Amerikaanse hoogleraar Michael Porter stelt dat elk bedrijf (groot en klein) wordt beïnvloed door vijf factoren ('krachten'). De gezamenlijke kracht van deze vijf factoren bepaalt de uit-eindelijke winstgevendheid van de sector waarin je werkt en van jouw bedrijf.

Wat de vijf krachten zijn zie je in de illustratie. Teken het na en doe de onderstaande oefening. Op die manier levert dit minicollege gelijk relevante informatie op voor jouw 'bv'.

De macht van leveranciers
Wat zijn jouw leveranciers en hoe groot is hun invloed op je bedrijfsvoering? Denk hierbij bijvoorbeeld aan acteurs die gezamenlijk bij de leiding een hogere honorering of betere arbeidsvoorwaarden kunnen eisen. Of winkels voor kunstenaarsbenodigdheden of verhuurders van werkplekken die een prijsverhoging doorvoeren. Denk nu eens goed na over al je leveranciers. Geef hierna met een rapportcijfer aan in het schema hoe zwaar deze kracht voor jouw bedrijf of organisatie weegt.

De macht van afnemers 
Hier zijn de kopers van je werk relevant. Dat zijn de particulieren, je publiek in het theater of de ngo’s waarmee je werkt. Kortom iedereen die jij een factuur stuurt. Zij willen altijd zoveel mogelijk voor zo min mogelijk geld. Hoe zwaar weegt deze kracht voor jou of jullie? Zet dit nu om in een rapportcijfer en noteer dit in je schema.
 
De mate waarin substituten of alternatieven verkrijgbaar zijn.
Hoe vervelend ook, maar er zijn altijd andere producten die in de ogen van de afnemer even goed werken als jouw product of dienst. Het publiek kan naar je dansvoorstelling gaan, maar evengoed de tv-registratie of YouTube-filmpjes bekijken. Misschien  zijn er inmiddels apps die in een handomdraai realiseren, waar jij vele uren handwerk in steekt. Welke alternatieven zie je om je heen en hoe zwaar schat je deze kracht in?

De dreiging van nieuwe toetreders tot de markt
Behoor je tot de categorie ‘midcareer’ professionals en ligt de opleiding alweer geruime tijd achter je? Op dit moment komen er ‘jonkies’ op de markt. Net afgestudeerd beschikken ze over ‘state of the art’ kennis en vaardigheden. En vaak hebben ze een souplesse ten aanzien van sociale media waar jij nog wat van kan leren. Hoe pijnlijk ook: welk cijfer moet je aan deze kracht toekennen?
 
De concurrentie van vergelijkbare spelers op de markt
Tot slot. Wie zijn je concullega’s die vrijwel hetzelfde aanbieden als jij en ook nog eens een vergelijkbare missie en prijsstelling hebben? Door ze in kaart te brengen, zie je ook de verschillen. En dus ook de kansen hoe je je nog verder kan onderscheiden, zonder meteen de prijs omlaag te moeten gooien. Hoe zwaar weegt dit element in jouw beleving?

Kijk nu nog even naar dit filmpje en heroverweeg eventueel je cijfers in het schema. Tot welke conclusies kom je dan? Welke kracht(-en) weegt/wegen het zwaarst? En wat wordt dan je strategie voor de komende jaren? Hoe zorg je ervoor dat je afnemers voor jou blijven kiezen? 
 
Samen de vertaalslag maken?

Zoek je een professionele sparringspartner om het maximale uit je bedrijf te halen? Iemand die vanuit de theorie èn vanuit eigen werkervaring jou kan gidsen? Ik help je graag verder in een individueel traject. Ik schakel snel en maak alles praktisch, zodat je er echt mee aan de slag kan!

•    Je kunt een traject van drie gesprekken met mij inplannen via  Cultuur+Ondernemen. Lees hier het dubbelinterview als voorbeeld.

•    Ben je werkzaam binnen de podiumkunsten of werk/werkte je bij een NAPK aangesloten organisatie? Dan is dit traject met mij via Sociaal Fonds Podiumkunsten iets voor jou. 

De vormgevers onder jullie voelen zich wellicht beter thuis bij de BNO. Ook hier bied ik coaching op maat.

In alle gevallen is het handig om mijn naam te vermelden in je aanvraag ☺

Wil je reageren op het bovenstaande en/of wil je van gedachten wisselen over je bedrijf? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Facebook
Twitter
LinkedIn
www.marionbeltman.nl
Marion Beltman
06 - 38 41 87 70

uitschrijven    nieuwsbrief-voorkeuren 

Email Marketing Powered by Mailchimp