Marion Beltman MSM
management, advies en training
voor kunst, design en cultuur

Beste <<First Name>>,

Veranderingen voor de Witte Kerk Heiloo: welkom maar ook spannend

Heb je ook over het onderzoek van Trouw gelezen dat 1 op de 5 kerken niet meer in gebruik is als zodanig? Dat onderzoek past perfect in mijn strategische verkenning voor de Witte Kerk in Heiloo! 

Onlangs presenteerde ik mijn bevindingen aan een paar groepen betrokkenen bij deze kerk. In het kort: de Witte Kerk moet op zoek naar die diensten, markten en activiteiten die de meeste kans op blijvend succes bieden. 
Als plek van verbinding en bezinning in cultureel, historisch, maatschappelijk én religieus opzicht, moet ze zich focussen op die activiteiten die de concurrentie over het hoofd ziet en/of niet kan bemensen. 

Zoals verwacht was een deel blij met mijn resultaten en vindt een ander deel het spannend (veranderingen geven onrust). Gelukkig hoorde ik na mijn presentatie terug dat ik iedereen goed had meegenomen in het proces, en dat er voldoende ruimte was om mee te praten en te denken. Er is waardering voor mijn inzet, de snelheid van werken en de vakkundigheid die uit mijn presentaties blijkt. Op naar het vervolg!
 
Wat is een financieringsmix en waarom is 'ie zo belangrijk?

Veel kunstenaars, creatieven en stichtingen focussen op één of twee vormen van financiering, zoals subsidies of crowdfunding. Maar er is vaak veel meer mogelijk. Wie verschillende financieringsvormen weet te combineren, krijgt meer financiële armslag om ideeën te verwezenlijken en daarmee meer inkomsten te verwerven. 

Om ondernemers in de cultuursector te helpen de beste financieringsmix te vinden, ontwikkelde Cultuur+Ondernemen de financieringswijzer. Hierin staan veel actuele en buikbare voorbeelden van collega-kunstenaars en –creatieven. 

Op de presentatiedag van deze wijzer modereerde ik een gesprek met kunstenaars over de weerbarstige praktijk en dat verliep goed aldus de feedback:
‘Nogmaals heel veel dank dat je maandag als expert de tafel ‘er zit meer in je omgeving dan je denkt’ wilde leiden. Ik sprak een aantal deelnemers na afloop en die waren zeer enthousiast over het gesprek en wat ze in korte tijd al uit deze opzet haalden. Check die site voor die handige tips!
 
Foto credits: Hans M @Brinkles
Ze zeggen dat ik 'n blikverruimer ben

Met heel veel genoegen verzorgde ik weer een workshop ‘subsidies aanvragen’ bij Galerie de Ruimte in Geldrop. Het merendeel van de deelnemers kwam al voor de derde keer en dat gaf meteen een vertrouwd gevoel. Opnieuw deelden we interactief kennis, ervaring en handige weetjes.

‘Dank je wel voor de goed verzorgde en informatieve middag Marion! 
Het is méér dan duidelijk geworden dat er veel geduld voor nodig is om het doolhof van het aanvragen te ontrafelen. Zeer overzichtelijk met veel documentatie was de presentatie prettig en kundig.’
‘Duidelijk veel ervaring met het aanvragen van fondsen. Je laat iedereen in zijn waarde en stimuleert.’

Mocht je ook kennis op willen doen via Passie en Poen? Schrijf je dan hier in, want in het najaar volgt nog veel meer interessants!
 
 
Cultuurnota 2021-2024

Eens in de vier jaar worden de uitgangspunten voor het cultuurbeleid in de steden opnieuw vastgesteld. Deze vierjarenperiode sluit aan bij de termijnen die door het Ministerie van Onderwijs. Cultuur en Wetenschap en de Rijksfondsen worden gebruikt voor de meerjarensubsidies in de culturele sector. De huidige periode loopt tot en met 2020. 

Aan de hand van een Uitgangspuntennota stellen de culturele organisaties die opgenomen willen worden in het Cultuurplan, hun beleidsplannen en bijbehorende subsidieaanvraag op. Die moeten in de meeste steden uiterlijk 1 februari 2020 ingediend zijn. 

Voor veel instellingen begint het nu te dagen dat er enige haast geboden is; het is veel werk om een dergelijke meerjarige aanvraag compleet te krijgen. Gelukkig heeft een aantal van hen besloten om mijn ondersteuning in te roepen. 

Ik kijk ernaar uit om met hen in september om tafel te gaan en al die stukken te ontwikkelen waardoor een commissie overtuigd raakt dat de instelling een waardevolle bijdrage levert aan de stad. In een aantal gevallen is er nog financiële ondersteuning mogelijk voor NAPK-leden.

Voor meer (gesubsidieerde) mogelijkheden voor coaching, zie mijn website. Bellen of mailen is ook prima!
 
Photo credit: Scott Webb
Arnhemse culturele instellingen boffen

Voor hen start in het najaar een vijfdelig trainingsprogramma rondom het opstellen van een meerjarige subsidieaanvraag. In het programma wordt ingegaan op het ontwikkelen van de missie en visie van de instelling en de plaats in het stedelijke en landelijk veld. Verder worden er handreikingen gegeven om deze missie en visie te vertalen naar concrete activiteiten, realistische begroting, dekkingsplan, marketingstrategie en inrichting van de organisatie. 

En dat allemaal in het najaar 2019, zodat de partijen na afloop van het traject ‘klaar’ zijn voor hun aanvraag in het voorjaar van 2020.
De coördinatie ligt in handen van Schakel025. De  belangstelling is zo groot, dat er wellicht een gevorderden- en een startersgroep komt.

Photo credit: Luis Vaz

 
Graag deel ik weer een mooie culturele samenwerking

Dolf Enters en altviolist Norman David Jansen (Metropole Orkest) presenteren deze zomer op Kasteel Groeneveld in Baarn een foto-expositie met live gespeelde muziekuitvoeringen. De door Norman Jansen geschreven composities werden ingegeven door de door Enters gemaakte fotobeelden van onder andere de omgeving van het kasteel gedurende de jaargetijden en vormen zo samen: Vier Seizoenen Impressies. 

Te zien vanaf juli t/m september. Plaatsen voor de uitvoeringen zijn hier te reserveren.
'Een druppel kunst is beter dan een zee van weten'
 
Aldus Dag Hammarskjöld (Zweeds diplomaat en VN secretaris-generaal van 1953-1961). Het lijkt me een prachtig uitgangspunt voor de komende zomervakantie. In september hoor ik graag weer wat je allemaal beleefde deze zomer. Rust lekker uit, geniet van de omgeving en pak wat kunst mee!

Fijne zomer!

Foto credits: Deanna J

Voor meer (gesubsidieerde) mogelijkheden voor coaching, zie mijn websiteBellen of mailen? Altijd goed!


Help je me om de community van geïnteresseerden te vergroten door deze mail door te sturen naar een collega of bevriende relatie? Dan alvast veel dank! ☺
Facebook
Twitter
LinkedIn
www.marionbeltman.nl
Marion Beltman
06 - 38 41 87 70

uitschrijven    nieuwsbrief-voorkeuren 

Email Marketing Powered by Mailchimp