Copy
View this email in your browser

Poštovani članovi i prijatelji Hrvatskog grboslovnog i zastavoslovnog društva,
 
U nastavku prosljeđujem poziv na predavanje u Društvu zagrebačke klasične gimnazije, koji nastavljamo niz godišnjih heralidčko-veksiloloških gostujućih predavanja kod zagrebačkih Klasičara po dvanaesti put. Ovom prilikom ponovit ćemo predavanje organizirano u sklopu ciklusa "Zastave zemalja Europe i svijeta" koje već treću godinu organizira Koordinacija hrvatskih društava prijateljstva.

pukovnik dr. sc. Željko Heimer: "Španjolske zastave"

U ponedjeljak, 24. veljače 2020. u 19 sati u Društvu zagrebačke klasične gimnazije, Zagreb, Preradovićeva 44, 1. kat

 
Srdačan pozdrav,

dr. sc. Željko Heimer
predsjednik
Hrvatsko grboslovno i zastavoslovno društvo
Croatian Heraldic & Vexillological Association
Pazinska 50
HR-10110 Zagreb
Croatia
http://www.hgzd.hr
hgzd@hgzd.hr
 
DRUŠTVO ZAGREBAČKE KLASIČNE GIMNAZIJE
SODALITAS GYMNASII CLASSICI ZAGRABIENSIS
(Anno MDCVII conditi)
10000 ZAGREB, Preradovićeva 44, tel. 48 54 277

Ponedjeljak, 24. veljače 2020. u 19 sati 
 
PREDAVANJE

 

 
Željko Heimer:
 
ŠPANJOLSKE ZASTAVE
 
 
Zastava Kraljevine Španjolske   Pukovnik dr. sc. Željko Heimer, dipl. inž. el., održat će svoje već tradicionalno dvanaesto proljetno predavanje za zagrebačke Klasičare s heraldičko-veksilološkim temama. Ovogodišnja tema su zastave Španjolske.
   Kao i u nekim prethodnim predavanjima, zajedno s predavačem ponovit ćemo, a i ponešto naučiti o nacionalnoj povijesti, ovom prilikom Španjolske. Iberski poluotok nastanjen je ljudskim precima od prapovijesti, no podataka o simbolima identiteta koje su možda koristili nemamo. Prvi zapisi sačuvani su nam iz klasičnog razdoblja, kada Scipio donosi rimske simbole na poluotok. Padom rimske države u 5 st., slijedi razdoblje anarhije koje ubrzo zamjenjuje ekspanzija Islama u 7 st., a kršćanska se mala kraljevstva uspijevaju održati na sjeverozapadu. Počinje sedamstoljetni proces Rekonkviste, u kojem se razvijaju heraldički simboli tih kraljevstava, koji se i danas ogledaju u nacionalnim simbolima Španjolske.
   Od 15. st. do danas španjolske zastave u nebrojenim inačicama prenose španjolski identitet i prepoznate su širom svijeta, bilo da su isticane na trgovačkim brodovima, isticane u kolonijama, nošene u bitkama. Njima su ukrašavane kraljevske ceremonije, navijači ih žustro viju bodreći svoje sportaše, koriste se u političkim skupovima i demonstracijama. Osim onih zastava koje ističu pripadnost državi i narodu, postoji i niz zastava podidentiteta, etničkih i regionalnih, pokrajinskih i lokalnih, koje čine važan dio španjolskog veksilološkog korpusa.
   Pukovnik dr. sc. Heimer predsjednik je Hrvatskog grboslovnog i zastavoslovnog društva (HGZD), a prošle je godine na 27. međunarodnom veksilološkom kongresu u San Antnojiu, Teksas, izabran za predsjednika Međunarodne federacije veksiloloških udruga. Urednik je polugodišnjeg časopisa HGZD-a „Grb i zastava“, sada u XIV. godištu. Objavio je niz znanstvenih, stručnih i popularizirajućih članaka, te nekoliko monografija: o grbovima i zastavama Hrvatske (2008.) i Zagreba (2009.), o sintaksi heraldičkog opisa grbova (2016.), na engleskom u SAD dvije monografije o veksilologiji kao društvenoj znanosti (2016.) i o vojnim zastavama (2017.), a nedavno je objavljena njegova monografija o zastavama Izraela (2019.)
@HGZD.hr Facebook Page
www.hgzd.hr Website
Copyright © 2020 Hrvatsko grboslovno i zastavoslovno društvo (HGZD), All rights reserved.


Želite li promijeniti način primanja ovih poruka?
Možete urediti svoje postavke ili ispisati se s ove liste.

Email Marketing Powered by Mailchimp