If you do not see this e-mail below, please click here.
top

PERSBERICHT - HOMELESS VOETBAL EN VOEDSELBRUSSEL – Van maandag 13 tot en met woensdag 15 juni gaat op de overdekte markt van Abattoir in Anderlecht het FOOTFOOD Festival door. De Belgian Homeless Cup brengt daarbij dak- en thuislozen samen, zowel op het voetbalveld als in de keuken. 

Eén van de belangrijkste uitdagingen waar mensen die dak- of thuisloos zijn mee kampen, is het gebrek aan positieve sociale relaties. Daarnaast hebben velen van hen ook een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. De Belgian Homeless Cup (BHC) wil hier iets aan veranderen door hen als spelers te benaderen en in een voetbalfamilie op te nemen.
 
Drie dagen lang zullen 35 homeless teams en 10 gastteams het in de Anderlechtse Abattoir sportief tegen elkaar opnemen. Maar naast actief te zijn op het voetbalplein, zijn alle spelers, net als in een gewone familie, betrokken in het huishouden van het evenement. Sommige spelers doen de afwas, anderen snijden groenten, nog anderen dienen op of ruimen af. Want net als in een echte familie moet iedereen zijn steentje bijdragen!
 
Twee luiken, één evenement
De Belgian Homeless Cup staat in voor het FOOT-gedeelte, met meer dan 150 wedstrijden die gespeeld worden volgens het straatvoetbal-format: 4 tegen 4, 14 minuten lang op een terrein van 16 op 22 meter. Dat zijn heel intensieve matchen omdat de bal bijna nooit buiten gaat.
 
Voor de FOOD zorgt Cultureghem, een vzw die actief is op de site van Abattoir en bij wie ook ontmoeting centraal staat. Niet op een voetbalveld weliswaar, maar wel in hun mobiele keukens.
 
Meer informatie over het concept en de organisatoren vindt u in het voorstellingsdossier.
 
De Belgian Homeless Cup
De Belgian Homeless Cup (BHC) is een sociaal-sportieve voetbalcompetitie voor dak- en thuislozenteams in België. Wij geloven in de kracht van voetbal om mensen samen te brengen. Momenteel zijn er 19 teams in onze nationale competitie, en 16 teams in onze Brusselse hoofdstedelijke competitie. Elk homeless team is een samenwerking tussen een (semi-)professionele voetbalclub en sociale organisaties. Zo werken er in België 70 sociale organisaties, 22 voetbalclubs en 14 stedelijke diensten samen met onze 35 homeless teams. Wij bereiken wekelijks meer dan 500 dak- en thuislozen en organiseren 900 trainingssessies per jaar.

Praktisch

- Locatie
Het FOOTFOOD Festival vindt plaats op de overdekte markt van Abattoir, Ropsy Chaudronstraat 24, 1070 Brussel.
 
- Programma
  • Maandag 13 juni: Tornooi BXLR Cup, de Brusselse afdeling van de BHC (13u30 - 20u).
  • Dinsdag 14 juni: Dag 1 tornooi teams uit de nationale competitie (10u – 18u), gevolgd door Awareness tornooi met gastteams (17u – 20u).
  • Woensdag 15 juni: Dag 2 tornooi teams uit de nationale competitie (10u – 16u30).
Op dinsdag 14 juni stellen wij om 13u ons nationaal herenteam, de Belgian Homeless Devils, voor aan het publiek en de pers. Zij zullen onze nationale driekleur verdedigen tijdens de Homeless World Cup die doorgaat van 10 tot 16 juli in Glasgow, Schotland. Op het FOOTFOOD Festival nemen zij het alvast op tegen het gastteam uit Southampton.

Bij deze voorstelling zullen onder meer Sophie Wilmès (federaal minister van Begroting, belast met de Nationale Loterij) en Jo Vandeurzen (Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin) aanwezig zijn. Zij zijn ook voor de wedstrijd beschikbaar voor interviews.

De pers is het hele evenement lang welkom. Er zijn uiteraard interviews mogelijk met spelers en trainers.

Meer informatie
  • Belgian Homeless Cup vzw: Bert Ballegeer (coördinator), bert@belgianhomelesscup.be | tel. 0493 63 57 52
  • Cultureghem vzw: Eva De Baerdemaeker (coördinatrice), eva@cultureghem.be | tel. 0471 58 29 57

Bijlagen
In deze map vindt u volgende bijlagen:
  • Voorstellingsdossier FOOTFOOD Festival
  • Fact sheet BHC
  • Foto’s en Logo’s BHC

bottom
unsubscribe